Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Bier-overstroming bij brouwerij Het Uiltje: 'Alsof je een mentos in cola gooit'

02 oktober 2019 16:28 Aangepast: 03 oktober 2019 08:26
De Haarlemse brouwerij maakt speciaalbieren. Beeld © Brouwerij Het Uiltje

Bij brouwerij Het Uiltje in Haarlem spoot 200 liter speciaalbier uit de tank. Het filmpje ging in 24 uur viral en op social media wordt volop gespeculeerd over wat er mis ging. Brouwer Robbert Uijleman doet zijn verhaal aan RTL Z. "Het ventiel zat te strak."

"Het was een zooitje", vertelt Uijleman. Gistermiddag overstroomde zijn tank met speciaalbier. Het filmpje 'Bierdouche bij het Uiltje' is inmiddels meer dan 200.000 keer bekeken.

De schade viel mee. In de tank past 100 hectoliter bier en daarvan is hooguit 200 liter verloren gegaan, vertelt de brouwer. "Het was vooral schuim."

Druk op de ketel

Wat ging er mis? "Door vergisting komt koolzuur vrij in de tank", legt Uijleman uit. "Er zit een ventiel op de tank om de druk te regelen. Als het ventiel juist is afgesteld, loopt een teveel aan koolzuur gewoon weg. Maar we hadden 'm per ongeluk te strak vast gedraaid en daarom zat er meer koolzuur in de ketel dan de bedoeling was."

Er is niks aan de hand, zolang het bier in de ketel zit. Uijleman vertelt dat het pas mis gaat als je er iets bij gooit. "Vergelijk het maar met een Mentossnoepje in een fles cola. Zodra het koolzuur met het oppervlak in contact komt, begint het te schuimen."

Extra hop erbij

In de tank zat speciaalbier dat Uijleman en zijn collega brouwers 'dryhoppen'. Dat betekent dat ze na de hoofdgisting hop toevoegen aan het bier. Dit geeft het bier extra smaak.

"Als we er een zak hop bijgooien, gaat het bier normaal gesproken een klein beetje schuimen", vertelt Uijleman. "Omdat er nu te veel koolzuur in de tank zat, overstroomde de boel."

Opruimen

Het marketingteam besloot de video online te zetten. Uijleman verbaast zich over alle reacties. "Er zitten leuke comments bij, maar ook mensen die het niet snappen", zegt hij. "Die hebben het bijvoorbeeld over een pomp, terwijl er helemaal geen pomp in een tank zit. Daar wil ik iets mee doen. Binnenkort willen we een animatiefilmpje plaatsen, waarin we uitleggen hoe het werkt."

Hij maakt zich niet zo druk over negatieve reacties. "Het blijft craft beer, daar gaat soms iets mis. Zelfs bij ons. Ik vind het eerlijk om dat ook te delen."

Was hij lang bezig met opruimen? "Helemaal niet", vertelt Uijleman. "Vijf minuten. We spuiten elke avond de boel schoon, dat is zo gebeurd. En met de ventilator aan was de CO2 ook zo uit de lucht verdwenen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van