Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

GroenLinks wil dat Rabobank schulden stoppende boeren kwijtscheldt

02 oktober 2019 12:13 Aangepast: 02 oktober 2019 13:31
Het kantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © ANP

Als grootste schuldeiser van de Nederlandse veehouderij moet Rabobank ook meebetalen aan een oplossing voor het stikstofprobleem, vindt oppositiepartij GroenLinks. De bank heeft de agrarische sector te makkelijk geld geleend en de belastingbetaler mag niet opdraaien voor de risico's, vindt GroenLinks.

In Den Haag wordt op dit moment hard nagedacht over oplossingen om de stikstootuitstoot in de buurt van natuurgebieden in te perken. Een commissie onder leiding van Johan Remkes noemt onder meer een zogenaamde warme sanering - het uitkopen van boeren - als oplossing. 

Dat komt er simpel gesteld op neer dat de overheid met een grote zak geld boeren verleidt om te stoppen met hun bedrijf. Maar daar is GroenLinks het niet mee eens. De oppositiepartij wil dat het kabinet ervoor gaat zorgen dat ook Rabobank gaat meebetalen aan een oplossing. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren uitkopen tegen stikstofprobleem is nog niet zo makkelijk

De grootste

Dat GroenLinks de pijlen op Rabobank richt, is logisch. De bank is met afstand de grootste geldverstrekker voor boerenbedrijven.

'Gekke constructie'

"Het politieke debat gaat er nu om: hoe gaan wij boeren tegemoetkomen die moeten of willen stoppen met hun bedrijf?", legt Bart Snels, Kamerlid van GroenLinks uit. "En dan is het natuurlijk de vraag wie wij als belastingbetaler aan het helpen zijn: de boeren of Rabobank?" 

Het gaat om de ruim 26 miljard euro die de bank heeft uitgeleend aan boeren. Die leningen met hulp van de belastingbetaler aflossen, is 'een gekke constructie', aldus Snels.

Hij vindt dat Rabobank moet meedelen in de pijn, door leningen waarop niet wordt afbetaald, helemaal af te schrijven. "Het zijn slechte leningen en het is echt de vraag of al die leningen hadden moeten worden gegeven."

GroenLinks is ook kritisch over het toezicht op de Rabobank door De Nederlandsche Bank. Die had de bank moeten wijzen op de problemen van de sector. Groenlinks gaat hierover vandaag vragen stellen aan de minister van Financiën, Wopke Hoekstra.

Rabobank

De bank wil inhoudelijk niet ingaan op het plan van GroenLinks. Een woordvoerder laat in een schriftelijke reactie wel weten dat boeren 'van oudsher een belangrijke en gewaardeerde groep klanten' zijn. "En ja, deze klanten staan voor een uitdaging", aldus de woordvoerder. 

De bank legt de verantwoordelijkheid bij de boeren zelf: "Het is aan de ondernemer om het moment van investeren en het tempo van verduurzaming te bepalen." Maar, de bank zal de boeren niet in de steek laten. "Klanten kunnen rekenen op maximale ondersteuning van de bank."

Boze boeren: hebben ze een punt?

Nederlandse boeren kwamen massaal naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren. Is hun boosheid terecht?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van