Bedrijven

Hip Advidi mag secretaresse niet lozen om vriendschap

02 oktober 2019 16:20 Aangepast: 03 oktober 2019 10:30
Hoofdkantoor van Advidi in Amsterdam. Beeld © Google Maps

Het hippe Amsterdamse marketingbureau Advidi wil een managementassistente op een zijspoor zetten vanwege haar vriendschap met de vriendin van een vertrokken mede-oprichter. Het bedrijf vreest dat vertrouwelijke informatie via haar bij hem terechtkomt.

De rechter heeft echter een streep door het voornemen van het marketingbedrijf gezet.

Uitbundige leefstijl

Advidi is een zogenoemd affiliate marketingbedrijf, dat fungeert als schakel tussen adverteerders en uitgevers, die vaak websites en nieuwsbrieven exploiteren. Het bedrijf werd in 2010 opgezet door ondernemers Iwert Dijkema en Martijn Schwalbach.

Vooral Dijkema stond de afgelopen jaren in de spotlights. Quote omschreef hem als de 'Nederlandse Dan Bilzerian', die bekend staat als de King of Instagram. Beide mannen delen de beelden van hun uitbundige leefstijl royaal op social media. Het zakenblad schat Dijkemas vermogen op 70 miljoen euro.

Spanningen

Uit een onlangs openbaar geworden vonnis van de rechtbank Amsterdam blijkt dat mede-oprichter Schwalbach inmiddels is vertrokken bij het bedrijf. "Ik heb mij in 2017 voor een goede prijs laten uitkopen", bevestigt hij. "Ik vond het bedrijf wat te groot worden. Ook zat ik destijds tegen een burn-out aan."

Schwalbach erkent dat er destijds meer speelde, maar wat precies wil hij niet delen. "Als je uit elkaar gaat, kan dat frictie opleveren. Maar zij hebben mij een goed bedrag betaald en ik heb niet de hoofdprijs geëist." Daardoor konden beide partijen op een goede manier zelfstandig verder, betoogt hij.

Concurrerende activiteiten

Uit het recente vonnis blijkt echter dat de top van Advidi nu vreest dat Schwalbach concurrerende activiteiten wil opzetten. Het bedrijf is bezig met een onderzoek. "Daartoe is een procedure gestart om een voorlopig getuigenverhoor te kunnen houden", staat te lezen in de uitspraak.

De rechtszaak betreft de managementteamassistente van Advidi, die bevriend is met de vriendin van Schwalbach. Toen bleek dat de twee vrouwen eerder dit jaar op vakantie verbleven in het Portugese huis van de vertrokken mede-oprichter, brak paniek bij Advidi uit.

Gevoelige bedrijfsinformatie

Uit vrees dat gevoelige bedrijfsinformatie via de assistente bij Schwalbach terecht zou komen, durfden de leden van het managementteam niet alles meer te zeggen in vergaderingen.

Daarop bood het bedrijf de assistente een andere baan aan. Toen zij dit weigerde en zich daarna ziek meldde, staakte Advidi de salarisbetalingen. Daarop stapte de assistente naar de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Concurrentiebeding steeds vaker in arbeidscontract

Liefdesrelatie

Voor de rechtbank wees Advidi op andere gevallen, waarbij mensen werden ontslagen wegens een liefdesrelatie met iemand die bij een concurrent werkte. De rechter vindt die zaken echter onvergelijkbaar.

Advidi mag de assistente niet dwingen een andere baan te nemen, moet haar weer toelaten in haar eigen functie en het achterstallige salaris betalen.

Biologisch resort

Schwalbach zelf moet lachen om de vrees dat hij concurrerende activiteiten zou ontplooien. "Ik ben vertrokken met een zwaar anti-concurrentiebeding en ik ben juist helemaal uit de online wereld gestapt."

De ondernemer zegt bezig te zijn met de investering van een deel van zijn uitkoopsom in vastgoed. Daarnaast wil hij een 'biologisch resort' in Portugal opzetten. "Wel ken ik nog veel mensen in het wereldje, ook bij Advidi. Ik merk wel dat sommige mensen daar moeite mee hebben."

Advidi was vandaag onbereikbaar voor een toelichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van