Bedrijven

Acties bij KLM van de baan na akkoord met bonden over cao

01 oktober 2019 18:34
Onder andere het grondpersoneel van KLM legde het werk tijdelijk neer.

Nieuwe stakingen bij KLM en daarmee overlast voor reizigers, zijn voorlopig van de baan. De luchtvaartmaatschappij heeft een onderhandelingsresultaat bereikt met de vakbonden.

Of het cao-conflict definitief is beslecht is onduidelijk, want niet alle betrokken vakbonden zijn tevreden met het eindresultaat van de onderhandelingen.

Winstdelingsregeling niet altijd aangepast

Er zijn onder meer afspraken gemaakt over loon, winstuitkering, roosters en minder flexwerkers. Het grondpersoneel krijgt er in vier stappen 8,5 procent salaris bij, waarbij de winstdelingsregeling wordt aangepast.

Cabinepersoneel en piloten krijgen 7 procent meer salaris in drie stappen. Zij houden de winstdelingsregeling zoals die al gold. De cao heeft een looptijd van twee jaar en negen maanden en gaat met terugwerkende kracht op 1 juni dit jaar in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe stakingsronde KLM: geschrapte vluchten en vertraging

'Aan de magere kant'

Vakbond CNV gaat het onderhandelingsresultaat voor het grondpersoneel voorleggen aan zijn leden, maar zegt net als cabinevakbond FNV Cabine wel het loonbod 'aan de magere kant' te vinden. Qua inhoud noemt CNV de deal 'verdedigbaar'.

FNV is juist tevreden. Niet alleen over het salaris, maar ook omdat er minder flexwerkers komen en meer mensen in vaste dienst worden genomen.

Cabinevakbond VNC is nog sceptisch en weet nog niet of het behaalde resultaat aan alle leden wordt voorgelegd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM schrapt 12 vluchten vanwege acties personeel

Kostenpost van miljoenen euro's

De afgelopen tijd werd er verschillende keren onderhandeld over de verschillende cao's, maar dat liep steeds op niets uit. Het grondpersoneel besloot daarop enkele keren het werk een paar uur neer te leggen.

De acties leidden tot uitval van vluchten en kostten KLM tientallen miljoenen euro's. Het cabinepersoneel dacht nog na over echte werkonderbrekingen, maar ging wel al strikter volgens de vorige cao werken.

Vorige week nodigde KLM de bonden opnieuw uit aan de onderhandelingstafel, waarbij VNC als laatste besloot om aan te sluiten. Volgens verschillende bonden was het de laatste kans voor KLM.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van