Ga naar de inhoud
Bedrijven

Aannemers dreigen failliet te gaan door stikstofbesluit, brandbrief naar kabinet

Twee bouwvakkers aan het werk. Beeld © Archiefbeeld ANP

De eerste kleine en middelgrote aannemers dreigen op de fles te gaan door de recente stikstofuitspraak van de Raad van State. Daarvoor waarschuwt Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, die een brandbrief heeft gestuurd naar het kabinet.

De branchevereniging die naar eigen zeggen ruim 1.800 bedrijven vertegenwoordigt met zo'n 40.000 medewerkers wil dat het kabinet op zeer korte termijn met een noodmaatregel komt om woningbouw en infrastructurele werken weer mogelijk te maken. Nu liggen veel bouwprojecten stil.

Veel aannemers zien hun werkvoorraad volgens de organisatie hard slinken. Bouwbedrijven raken in de problemen door plotseling stopgezette bouwprojecten, waarvoor reeds investeringen zijn gedaan, materialen zijn gekocht en medewerkers zijn ingepland.

Meetmethode

In mei zette de Raad van State een streep zette door het zogenoemde 'Programma Aanpak Stikstof', waarmee de stikstofuitstoot van projecten in de buurt van natuurgebieden berekend werd. Volgens de RvS deugde die methode niet. Op dit moment liggen er 18.000 bouwprojecten stil, waaronder ook kleine verbouwingen bij mensen thuis. 

Vorige week kwam een speciale commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes met een omvangrijk advies hoe het kabinet de stikstofcrisis het hoofd kan bieden. Zo adviseerde hij de maximumsnelheid te verlagen en de veestapel in te krimpen.

De regeringspartijen kwamen vandaag voor de eerste keer bij elkaar om over het plan van Remkes te praten. De coalitiepartijen zouden echter verdeeld zijn, er is nog geen zicht op een oplossing, aldus Haagse bronnen.

Stikstofcrisis:
Lees ook:
Stikstofcrisis: oplossing nog ver weg, onvrede in coalitie over Schouten