Ga naar de inhoud
Bedrijven

Door schandalen geplaagd WeWork blaast beursgang af

Vestiging van WeWork in Beijing. Beeld © WeWork

De beursgang van WeWork gaat niet door. Het bedrijf heeft formeel een verzoek ingediend om de plannen voor een beursdebuut in te trekken, meldde het bedrijf vandaag. Het is het zoveelste rafelrandje in korte tijd.

Een half jaar geleden werd WeWork nog gezien als veelbelovende startup. Deze zomer kreeg de reputatie echter zo veel klappen, dat investeerders zich massaal terugtrokken.

Het bedrijf kwam de afgelopen tijd onder meer negatief in het nieuws door financiële transacties met de topman waar een luchtje aan zit. Hij had onder meer leningen aan zichzelf verstrekt. De werkplekkenverhuurder probeerde investeerders te paaien, door het interne integriteitsplan aan te passen.

Later moest ceo Adam Neumann na druk van bestuursleden en zijn grootste geldschieters alsnog het veld ruimen.

Omstreden
Lees ook:
Omstreden WeWork-topman Neumann stapt op na druk van investeerders

Extreme daling waarde

Ondanks al deze maatregelen lukte het de aanbieder van flexibele werkplekken niet om grote beleggers te interesseren om te investeren in het bedrijf. Beleggers twijfelen aan het businessmodel en WeWork moest de waardering bijstellen van 47 miljard naar slechts zo'n 15 miljard dollar.

"Het besluit dat je wist dat komen zou, is nu gevallen", zegt RTLZ-beursanalist Durk Veenstra. "Het is onvermijdelijk, nadat niemand gevonden kon worden die miljarden wilde betalen aan iemand 'die het bewustzijn van de wereld wilde verhogen'." 

Dat debeursgang voor nu is mislukt, is ook een blamage voor Softbank, de Japanse investeerder die ruim 10 miljard dollar in het bedrijf stak, vervolgt Veenstra. "Het is maar de vraag of ze dat ooit zullen terugkrijgen."

Softbank

Die investering van Softbank maakte WeWork op papier 47 miljard dollar waard. "Dat was toen. Nu, zonder beursgang, moet het bedrijf maar zien of en hoe het kan overleven", aldus Veenstra.

"Als deze beursgang nu wel doorgegaan was, tegen een veel lagere waardering, zou Softbank hebben moeten afschrijven op hun investering. Dat gezichtsverlies kon Softbank niet dragen, omdat het net bezig was met de werving van geld voor een nieuw investeringsfonds", legt hij uit.

Uitstel, geen afstel

In een verklaring spreken de twee nieuwe topbestuurders van WeWork, die de functie samen vervullen, van 'uitstel van de plannen'.

"We willen ons voorlopig op onze core business focussen, maar we houden vast aan de intentie om WeWork naar de beurs te brengen", aldus Artie Minson en Sebastian Gunningham. "We kunnen dit maar één keer doen, en dan moet het goed zijn."

Veenstra concludeert: "Van een beursgang móet het volgend jaar wel komen, anders kan het over en uit zijn voor WeWork."

Dit is een artikel van