Bedrijven

ASMI-ceo Chuck del Prado, ooit zoon van de baas, treedt af

30 september 2019 11:31 Aangepast: 30 september 2019 11:54
Vertrekkend topman Chuck del Prado van ASMI. Beeld © ANP

De topman van chipmachinemaker ASMI, Chuck del Prado, stapt in mei volgend jaar op. Er is nog geen opvolger. Zijn vertrek is opvallend, hij werd anderhalf jaar geleden nog herbenoemd voor een periode van vier jaar.

Del Prado wil bij de aandeelhoudersvergadering in mei volgend jaar terugtreden. De commissarissen hebben dus nog even om naar een opvolger te zoeken.

Al sinds 2001 werkt Chuck del Prado bij ASMI, sinds 2008 is hij de topman. Anderhalf jaar geleden werd hij herbenoemd voor een periode van vier jaar. Daarvan zal hij dus maar de helft vol maken.

Bovendien heeft hij, 58 jaar oud, de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt. En zijn vader, Arthur del Prado, ging door tot zijn 76e als ceo van ASMI.

De zoon van

Toen Chuck del Prado bij ASMI aantrad werd hij gezien als de zoon van de baas. Zijn vader, Arthur del Prado, de godfather van de Nederlandse chipindustrie, stond aan de wieg van ASMI en hij had een flink minderheidsbelang.

Toen andere aandeelhouders Chuck weg wilden hebben, zorgde Arthur er voor dat daar een stokje voor werd gestoken.

Goed gepresteerd

Chuck del Prado zegt meer aandacht te willen besteden aan zijn gezin. Volgens hem is er nooit een perfect moment om terug te treden, maar hij zegt dat ASMI er commercieel, financieel en technologisch goed voor staat.

Corné van Zeijl, analist bij Actiam, beaamt dat: "Hij heeft goed gepresteerd, beter dan menigeen verwachtte toen hij begon."

Sterke positie

ASMI maakt machines die concerns als Intel en Samsung gebruiken om chips mee te maken. Het bedrijf is heel goed gepositioneerd in de ALD-technologie, waarmee op atoomniveau laagjes kunnen worden gelegd op wafers, zegt Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen. Wafers zijn een dunne laag van materiaal waar chips van worden gemaakt. Op die wafer worden schakelingen geplaatst.

Die technologie bestond al een tijdje, maar deze was lange tijd te duur. De afgelopen jaren is dat veranderd en daar profiteert ASMI enorm van, aldus Versteeg.

'Chipmarkt staat er goed voor'

Sowieso staat de hele chipmarkt er nu goed voor, denkt Versteeg. Het dieptepunt is ongeveer bereikt, sinds april stijgen de chipverkopen in de VS en over het algemeen wordt aangenomen dat de chipmarkt verder herstelt, zegt hij.

Op de langere termijn zorgt de opkomst van 5G, de nieuwe generatie mobiele telecom, voor meer vraag, aldus Versteeg.

Del Prado heeft volgens het jaarverslag over 2018 een belang van 1,76 procent in ASMI. Het belang van 15 procent van zijn vader is ondergebracht in een stichting die onderzoek naar kanker moet financieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van