Bedrijven

KPN ziet af van benoeming topvrouw Leroy na aandelenschandaal

30 september 2019 07:44 Aangepast: 30 september 2019 14:33
Dominique Leroy, de beoogd ceo van KPN. Beeld © EPA

KPN zet een streep door de benoeming van Dominique Leroy als ceo. Zij was in beeld als de nieuwe topvrouw van het bedrijf. Op dit moment wordt ze onderzocht voor mogelijke handel met voorkennis in België.

Volgens KPN is het onduidelijk hoe lang het onderzoek gaat duren en wat de uitkomst gaat zijn. De raad van commissarissen van KPN zegt dat de onzekerheden niet in het belang zijn van KPN en haar aandeelhouders. Daarom wordt de voorgenomen benoeming ingetrokken. 

Op 20 september werd aan RTL Z bevestigd dat er verschillende huiszoekingen hebben plaatsgevonden bij Dominque Leroy. Leroy vertelde zelf aan het Belgische persbureau DPA dat de zoekingen zowel op haar kantoor als op haar huisadres hebben plaatsgevonden.

Leroy in opspraak

Een paar weken geleden raakte de nieuwe topvrouw, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van KPN, in opspraak toen bleek dat zij een flink pakket aandelen Proximus had verkocht, vlak voordat ze haar vertrek daar bekendmaakte.

Omdat het opstappen van een ceo koersgevoelige informatie is, wordt zij ervan verdacht met voorkennis gehandeld te hebben en dat is een misdrijf. Op 1 augustus verkocht Leroy een pakket aandelen ter waarde van 285.342,40 euro, blijkt uit gegevens van de Belgische beurswaakhond FSMA, die ook onderzoek doet naar de zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe topvrouw KPN op de korrel van Justitie België: VEB wil benoeming uitstellen

"Voor de raad van commissarissen van KPN was dit een lastige beslissing, zeker als we kijken naar de reputatie van mevrouw Leroy als een bewezen leidinggevende. Wij wensen haar het allerbeste", schrijft voorzitter Duco Sickinghe in een statement. 

Het is vandaag de laatste werkdag van Maximo Ibarra. De topman zwaait na twee jaar af bij KPN. Dominique Leroy had in december moeten starten, maar daar is nu een streep doorheen gezet. 

De ingelaste aandeelhoudersvergadering waarbij Leroy benoemd zou worden op 28 oktober is afgeblazen. Joost Farwerck neemt tijdelijk de ceo-taken over. Volgens de raad van commissarissen komt er op korte termijn een update. Een woordvoerder van KPN wilde verder geen commentaar geven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore