Bedrijven

Fusie Eurostar en Thalys in de maak

27 september 2019 14:13
Beeld © ANP

Eurostar en Thalys gaan fuseren. Dat is het voornemen van de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF, dat een meerderheidsbelang heeft in beide hogesnelheidstreindiensten.

Eurostar en Thalys bieden internationale treinverbindingen aan. De eerste verbindt Londen via de kanaaltunnel met onder meer Parijs en Amsterdam. De tweede rijdt tussen steden als Parijs, Amsterdam en Keulen.

Door te fuseren hoopt moederbedrijf SNCF beter te kunnen concurreren met budgetvluchten, goedkope busdiensten en de auto. Het fusieproject heeft de naam 'Green Speed Project' gekregen, waarmee het nieuwe treinbedrijf nadrukkelijk als het milieuvriendelijke alternatief wordt gepresenteerd voor internationale reizen binnen Europa.

Doel: 30 miljoen reizigers per jaar

Volgens SNCF-topman Guillaume Pepy kan de fusie over anderhalf tot twee jaar een feit zijn. Het doel is om 30 miljoen passagiers te vervoeren in 2030. Afgelopen jaar vervoerder de bedrijven samen ruim 18,5 miljoen reizigers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM wil van vluchten naar Brussel af en stuurt passagiers trein in

De besturen van beide hogesnelheidsdiensten moeten nog over het plan stemmen, net als de ondernemingsraden. Vervolgens is het aan de Europese Commissie om te beoordelen of er nog genoeg concurrentie overblijft als de twee treinbedrijven fuseren.

Waar het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt, is nog niet bekend. Dat van Eurostar staat nu in Londen, Thalys zit in Brussel. Het is ook niet duidelijk of er op termijn één naam komt, als de twee zijn samengegaan.

Eerder plan afgeketst

Naast SNCF zijn ook twee andere grote aandeelhouders betrokken bij het plan. Dat zijn de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, dat een belang van 30% heeft in Thalys, en Patina Rail, een consortium van investeerders dat een belang van 40% heeft in Eurostar.

Er waren al eerder plannen om beide diensten samen te voegen, maar die werden opgeschort nadat het aantal passagiers was gedaald door de aanslagen in Frankrijk in 2015 en 2016.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van