Bedrijven

Sparen voor Blokker-aandelen? 'Zet eerst maar een briljante winkel neer'

27 september 2019 12:23 Aangepast: 27 september 2019 12:32
Beeld © ANP

Blokker wil over drie jaar naar de beurs. Van die beursgang moeten vooral klanten profiteren. Zij kunnen door zegeltjes te sparen aandelen verkrijgen. Goed idee? Vijf vragen over het plan.

Hoe werkt dit precies?

Blokker-eigenaar Michiel Witteveen heeft een simpel systeem voor ogen. Klanten sparen zegeltjes en elke volle spaarkaart levert een aandeel op. "Zo geef ik Blokker terug aan de Nederlanders", zegt hij tegen het FD.

In de praktijk zal een aandeel Blokker te duur zijn voor één volle spaarkaart, vermoedt beurscommentator Hans de Geus: "Ik denk dat ze een soort fonds gaan opzetten dat belegt in aandelen Blokker. Dat zou dan weer kleine aandeeltjes kunnen uitgeven aan trouwe Blokker-klanten."

Dat is ook hoe Ahold het in de jaren '90 aanpakte. Daar konden klanten met volle spaarkaarten deelnemen in een fonds dat voor de helft in aandelen Ahold belegde en voor de andere helft in obligaties van Ahold.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Blokker wil naar de beurs met spaarzegelsysteem'

Het systeem moet voor loyale klanten zorgen. Werkt dat?

Het kan zeker werken. Analist Jos Versteeg van InsingerGillissen heeft bijvoorbeeld warme herinneringen aan de zegeltjes van Ahold, die hij tijdens zijn studietijd spaarde. "Het aandeel Ahold ging in die tijd flink omhoog. Ik herinner me dat ik op een dag keek en ineens een paar duizend gulden rijker was."

Retailexpert Paul Moers heeft een minder rooskleurig beeld bij de zegeltjes van Ahold. Het fonds werd opgeheven na de boekhoudfraude bij het bedrijf in 2003, die de koers van het aandeel deed instorten. "Ineens waren die certificaten geen klap meer waard", zegt hij. "Dat heeft veel mensen pijn gedaan. Dat zit nog steeds in het collectieve geheugen."

Als Blokker de loyaliteit van zijn klanten kan winnen, kan het beter een briljant winkelconcept neerzetten, zegt Moers. "Neem een permanente strategie aan, en houd die vol. Want de afgelopen jaren is Blokker wel heel vaak van strategie gewijzigd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Michiel Witteveen koopt Blokker en Big Bazar: wie is hij?

Zitten Blokker-klanten hierop te wachten?

Reguliere beleggers zitten in elk geval niet te wachten op aandelen Blokker, zegt De Geus. "De beleggingspropositie moet redelijk zijn en dat is hij op dit moment niet. Blokker heeft het moeilijk en lijdt al jaren verlies." Het zou kunnen dat mensen daar niet doorheen kijken en toch aandelen kopen onder het motto 'Gezellig, Blokker', zegt De Geus. "Maar dan denk ik dat ze om de verkeerde redenen geld beleggen."

Moers gelooft niet dat klanten zich zo makkelijk zullen laten verleiden. "Mensen moeten geloven dat hun geld rendement oplevert. Blokker komt van zo ver. Het imago is beschadigd, dat trek je niet zomaar recht met aandelen", zegt hij. 

"Iedereen weet dat bedrijven in de winkelstraat het moeilijk hebben. Dus dan is een retailer als Blokker wel het laatste waar je je geld in wil steken", aldus Moers. "Bovendien heeft de economie haar hoogtepunt gehad, lezen we overal. Vanaf volgend jaar zal het vermoedelijk minder worden."

(Bekijk RTL Voorbeurs over het plan van Blokker. Vanaf 4:05)

Blokker wil over drie jaar naar de beurs. Is dat realistisch?

Blokker-baas Witteveen denkt over drie jaar winst te maken. Dat zal ook wel moeten als hij zijn bedrijf dan naar de beurs wil brengen, zegt De Geus. "Je mag wel naar de beurs als je verlies maakt, maar dat is niet echt een goede propositie voor beleggers. Als Blokker zijn resultaten aanzienlijk verbetert in de komende drie jaar zou het kunnen. Maar dat is de afgelopen jaren al vaak tevergeefs geprobeerd."

Een beursgang is bovendien erg duur, zegt Versteeg. Dus als je slechts een klein deel van de aandelen van je bedrijf naar de beurs brengt, dan is een beursgang niet echt de moeite waard. "En zo'n zegeltjessysteem schiet natuurlijk niet echt op."

"Je moet dus of heel veel zegeltjes uitgeven, of een hele dure beursgang betalen. En als je het groots aanpakt, en heel veel zegeltjes uitgeeft, wordt het alsnog een dure aangelegenheid. Want als je heel veel waarde aan aandelen uitgeeft, zal dat de koers drukken", legt Versteeg uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaar Blokker koopt Intertoys terug van Portugezen

Moeten we dit initiatief serieus nemen?

Versteeg: "Wat mij betreft is het een commerciële stunt. Ik zie het in het echt niet gebeuren."

Moers: "Ik neem aan dat de zegeltjes geld gaan kosten, want je kan ze niet gratis weggeven. Klanten zullen denken: bekijk het, dat is me te veel gedoe. Mijn advies aan Blokker is: niet aan beginnen!"

De Geus: "Mijn inschatting is nee. Op dit moment is het vooral een wens van Witteveen. Ook omdat sparen voor aandelen iets heel anders is dan sparen voor een theepot. Als je financiële producten aanbiedt, moet je aan allerlei regels voldoen en krijg je met de Autoriteit Financiële Markten te maken. Dat kost bakken met geld en dat heeft Blokker niet. Concurrent Action is nu al een stuk goedkoper. Dan lijkt mij het opzetten van een duur spaarsysteem niet de beste optie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van