Ga naar de inhoud
Bedrijven

Witwasonderzoek OM zorgt voor dramatische beursdag ABN Amro: 2 miljard beurswaarde verdampt

Beeld © ANP

Het nieuws dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek doet naar ABN Amro is slecht gevallen bij beleggers. De koers daalde met 12 procent, omgerekend verdampte dik twee miljard euro aan beurswaarde.

Dat is ook slecht nieuws voor de belastingbetaler. De staat is nog altijd eigenaar van 56,3 procent van de bank. De koersdaling levert een virtuele domper van 1,1 miljard euro op.

De bank heeft mogelijk steken laten vallen bij het voorkomen van witwaspraktijken en financiering van terrorisme, werd vanochtend bekend. ABN Amro wordt onder meer verweten dat het klanten niet voldoende heeft doorgelicht. Ook zou sprake zijn geweest van ongewone transacties.

Meteen na het van start gaan van de handel daalde het aandeel al met bijna 10 procent.

Harde reactie beleggers

De straffe reactie van beleggers is opmerkelijk in vergelijking met de schikking die ING vorig jaar kreeg vanwege soortgelijk verzuim. De bank, twee keer zo groot in omvang als ABN, betaalde een bedrag van 775 miljoen euro aan het OM. 

Dat na ING nu ook ABN doelwit van onderzoek is, maakt dat het met het herstel van vertrouwen in de bankensector niet opschiet, zegt directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een reactie op het nieuws. Hij vraagt zich of dit intern wel goed is aangepakt bij ABN Amro. Het is volgens de VEB-directeur nu van groot belang dat de bank duidelijkheid geeft over de zaak.

 

Pijnlijk voor Nederlandse staat

Ook noemt Koster de kwestie 'pijnlijk' voor de Nederlandse staat, die grootaandeelhouder is van de bank met een belang van 56 procent. "Je ziet wat dit doet met het vertrouwen van beleggers." 

Minister Wopke Hoekstra van Financiën vindt het onderzoek naar witwassen en het financieren van terrorisme door klanten van de bank 'uiteraard zorgelijk', liet hij vanochtend al weten. Meteen nadat hij van het onderzoek te horen kreeg, is er een afspraak met topman Kees van Dijkhuizen gemaakt zodat deze Hoekstra zelf tekst en uitleg kan geven.

OM
Lees ook:
OM doet witwasonderzoek naar ABN Amro: 'Zorgelijk', zegt minister

De AEX zelf sloot overigens met een kleine plus van 0,8 procent op 577,72 punten.

Nieuwe klanten kosten banken kapitalen

03:32
Peter van Zadelhoff zocht uit wat een bank allemaal moet weten van de klant voordat hij uberhaupt klant kan worden. En wat als de klant eenmaal klant is?
Dit is een artikel van