Bedrijven

Ook Thomas Cook Nederland krijgt uitstel van betaling

25 september 2019 13:59 Aangepast: 25 september 2019 17:45
Beeld © Getty Images

Na dagen van onzekerheid is duidelijk dat ook de Nederlandse tak van Thomas Cook in ernstige financiële problemen verkeert. Het bedrijf heeft uitstel van betaling gekregen.

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag ingestemd met de surseance, een voorbode van een faillissement, en heeft een bewindvoerder aangesteld. Die gaat de komende dagen op zoek naar toekomstmogelijkheden voor het bedrijf en de medewerkers. Er werken 200 mensen bij Thomas Cook Nederland.

Voor reizigers verandert er niets ten opzichte van de afgelopen dagen. Gedupeerde reizigers die al onderweg zijn, worden opgevangen door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Daarbij gaat het zowel om klanten die geboekt hadden bij Thomas Cook Nederland als Neckermann Reizen.

Reisleiding en reisbureaus

De buitenlandse reisleiding van Thomas Cook blijft voorlopig ook aan het werk. Die werken voor Thomas Cook Continental en die tak is nog niet failliet. Op die manier kunnen vakantiegangers ook aankloppen bij de reisleiding.

Vakantiegangers die nog niet waren vertrokken wordt aangeraden om bij een reisbureau aan te kloppen. "Dat hoeft niet een reisbureau te zijn waar je hebt geboekt en dat kan ook als je via internet hebt geboekt", laat een woordvoerder weten.

600.000 gedupeerden

Zondag werd bekend dat het van oorsprong Britse moederbedrijf Thomas Cook over de kop was gegaan. Daarmee werden 600.000 vakantiegangers wereldwijd de dupe.

Waar in eerste instantie weinig aan de hand leek te zijn voor reizigers die geboekt hadden via de Nederlandse tak, werd maandag bekend dat ook hun vluchten werden geannuleerd.

Door het Britse faillissement kon Thomas Cook Nederland geen reizen meer verkopen. Daardoor kwamen er geen nieuwe inkomsten binnen, terwijl de kostenverplichtingen doorliepen. Dat heeft de Nederlandse tak uiteindelijk twee dagen volgehouden.

TUI springt in gat

Reisorganisatie TUI ziet intussen zijn kans schoon, en wil komende winter extra vliegtuigen inzetten om klanten van Thomas Cook naar zich toe te trekken. 

Thomas Cook bood via TUI pakketreizen aan, maar Thomas Cook heeft nu in de meeste landen zijn activiteiten gestaakt. Het Duitse TUI hoopt nu op meer vraag en meer klanten. Het bedrijf kijkt of vliegtuigen die voor de zomer werden gehuurd, langer kunnen worden vastgelegd. 

Wat ging er mis bij Thomas Cook?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van