Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Thomas Cook België verwacht een gedeeltelijke doorstart

24 september 2019 18:37 Aangepast: 24 september 2019 19:39
Rechts: Jan Dekeyser, directeur van Thomas Cook België Beeld © ANP

De Belgische tak van reisorganisatie Thomas Cook verwacht dat een groot deel van het bedrijf doorstart. Volgens de Belgische topman Jan Dekeyser kunnen zo 500 banen gered worden. Om dat voor elkaar te krijgen, gaat een klein deel van het bedrijf wel failliet.

De Belgische topman Jan Dekeyser zei tijdens een persconferentie dat hij bescherming vraagt tegen schuldeisers voor het deel dat waarschijnlijk doorstart.

Een deel gaat failliet

Om te kunnen doorstarten, laat de directie een klein, onrendabel deel van het bedrijf failliet gaan. Dat betekent dat 75 mensen hun baan verliezen.

De directie heeft naar eigen zeggen 'in de voorbije 36 uur diepgaande contacten gehad met een aantal geïnteresseerde investeerders'. Deze geldschieters zouden onder andere de reisbureaus van Thomas Cook willen overnemen, omdat die nog wel rendabel zijn.

Geen duidelijkheid voor Nederland

Hiermee is er voor Thomas Cook België inmiddels meer duidelijk dan voor de Nederlandse tak. Er is nog niets bekend over een eventuele doorstart van activiteiten, mogelijk faillissement of uitstel van betaling voor Thomas Cook Nederland.

Alle reizen die door Nederlanders geboekt zijn bij Thomas Cook of Neckermann, gaan niet door. Waarschijnlijk zijn in totaal zo'n vijftigduizend Nederlanders gedupeerd. Garantiefonds SGR laat weten dat mensen zich zo snel mogelijk moeten melden bij een aangesloten reisbureau.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tienduizenden gedupeerd: Neckermann zegt alle reizen af

Situatie verschilt per land

Maandag werd het faillissement van de Britse Thomas Cook Group bekend. Het bedrijf heeft onderdelen in diverse Europese landen. Per land kijken bestuurders hoe ze nu verder moeten. Zo hebben de Duitse Thomas Cook-organisatie en vakantievlieger Condor, die onderdeel is van Thomas Cook, bij de overheid om overbruggingskredieten gevraagd.

Ondertussen vrezen hoteleigenaren op vakantiebestemmingen dat hun rekeningen niet betaald worden. De Spaanse reisbrancheorganisatie Exceltur schat de schade als gevolg van openstaande facturen op minstens 200 miljoen euro. 

Video: Wat ging er mis bij Thomas Cook?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van