Ga naar de inhoud
Bedrijven

Topman Volkswagen aangeklaagd om misleiding beleggers

Volkswagentopman Herbert Diess. Beeld © EPA

De huidige topman van het Volkswagenconcern, Herbert Diess, is aangeklaagd door het Duitse OM vanwege het misleiden van beleggers over de gevolgen van het dieselschandaal. Ook president-commissaris Hans Dieter Pötsch en oud-topman Martin Winterkorn zijn aangeklaagd.

Het openbaar ministerie in Braunschweig, in de deelstaat Nedersaksen, klaagt de drie mannen aan omdat ze hun plicht hebben verzaakt om beleggers goed te informeren over zaken die gevolgen zouden kunnen hebben voor de beurskoers. 

Volgens de aanklagers wisten de drie mannen uiterlijk eind juli 2015 al van de miljardenschade die het concern boven het hoofd hing vanwege het dieselschandaal. Uiteindelijk werd dit pas halverwege september van dat jaar bekend.

Terugroepactie en boetes

Volkswagen moest toen noodgedwongen bekendmaken dat het met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto's schoner dan ze waren.

De terugroepactie van een half miljoen auto's in de VS kostte het bedrijf zo'n 16 miljard euro. En daarbovenop kwamen nog boetes in de VS, van in totaal zo'n 19 miljard dollar. 

Koers onderuit

Autoriteiten in Duitsland bijten zich al een tijd vast in de zaak. Tegen Winterkorn werd eerder al om een andere reden een aanklacht ingediend.

Dat huidige hoge bazen als Diess en Pötsch nu ook achterna gezeten worden door openbare aanklagers is een tegenslag voor Volkswagen. Diess was voor hij aantrad als topman chef van het merk Volkswagen. Pötsch werkt in verschillende rollen al jaren voor de Duitse autobouwer.

Op de financiële markten werd geschrokken gereageerd. Het aandeel Volkswagen ging op de beurs in Frankfurt na het bericht met meer dan 2 procent onderuit.

Dieselschandaal
Lees ook:
Dieselschandaal kost Volkswagen nog zeker 3 miljard