Ga naar de inhoud
Bedrijven

EU-hof: deal Starbucks met Nederlandse fiscus geen illegale staatssteun

Een vestiging van Starbucks op Schiphol. Beeld © Getty Images

Een fikse nederlaag voor de Europese Commissie. Volgens rechters van het Europese Hof van Justitie is er bij de deal die het Amerikaanse bedrijf met de Nederlandse fiscus sloot geen sprake van illegale staatssteun.

De Europese Commissie heeft volgens de rechter onvoldoende bewijs geleverd dat Starbucks voordeel had van een afspraak tussen het bedrijf en de Nederlandse belastingdienst.

25,7 miljoen terugbetaald

Eurocommissaris Margarethe Vestager (Mededinging) dwong Nederland om 25,7 miljoen euro terug vorderen van het Amerikaanse bedrijf. Toenmalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes stapte naar de rechter, net als Starbucks.

Het gerecht, de lagere kamer van het Europese Hof van Justitie, geeft Nederland en Starbucks nu gelijk. Tegen het vonnis is nog wel beroep mogelijk.

De Europese Commissie gaat vooralsnog niet in beroep. Het vonnis wordt eerst zorgvuldig bestudeerd voordat een besluit wordt genomen over mogelijke volgende stappen.

Opluchting

In Den Haag wordt opgelucht gereageerd. "Deze uitspraak betekent dat de Belastingdienst Starbucks niet beter of anders heeft behandeld dan andere bedrijven", aldus een woordvoerder van Wiebes' opvolger, staatssecretaris Menno Snel. 

Koffie branden

Volgens Vestager had Starbucks tussen 2008 en 2014 miljoenen euro's ongeoorloofde belastingvoordelen als gevolg van fiscale afspraken met de Nederlandse belastingdienst.

In de zogeheten ruling werd belasting geïnd over de winst die het bedrijf maakte met het branden van koffiebonen in Nederland. Maar door een constructie met het intellectuele eigendomsrecht in het buitenland werden de vergoedingen daarvoor niet in Nederland belast.

EU-hof:
Lees ook:
EU-hof: Belgische belastingdeals met grote bedrijven geen staatssteun

Ikea en Nike

Eerder dit jaar leed Vestager ook al een fikse nederlaag bij de Europese rechter. Die oordeelde dat bij deals van de Belgische belastingdienst met ruim 30 multinationals geen sprake was van illegale staatssteun

Op dit moment worden twee andere afspraken van de Nederlandse fiscus met grote buitenlandse bedrijven nog door de Commissie onderzocht. Eind 2017 startte Vestager een onderzoek naar een belastingdeal met de Zweedse meubelgigant Ikea. En begin dit jaar maakte de Commissie bekend dat het diepgravend onderzoek doet naar een deal die Nederland sloot met het Amerikaanse sportmerk Nike.

Wel ongeoorloofde staatssteun Fiat

Maar de ene belastingdeal is de andere niet, blijkt uit een ander vonnis van het Europese Hof van Justitie. Bij een belastingafspraak die de Luxemburgse overheid had gemaakt met financieringsmaatschappij Fiat Finance in 2012 was wel sprake van een ongeoorloofde fiscale constructie, vonnist het Hof in de beroepszaak die de regering van Luxemburg en Fiat eind 2015 samen tegen de Europese Commissie aanspanden.

De belastingdienst van Luxemburg werd in 2015 door Vestager opgedragen miljoenen niet betaalde belasting te vorderen van de in Luxemburg gevestigde Italiaanse financieringsmaatschappij Fiat Finance and Trade.

Volgens Vestager betaalde Fiat Finance alleen enkele honderdduizenden euro's belasting over een kunstmatig laag vastgestelde winst, en zou de werkelijke rekening tussen de 20 miljoen en 30 miljoen euro moeten liggen. Door de 'selectieve belastingvoordelen' had Fiat een oneerlijk concurrentievoordeel, en kwam de fiscale ruling neer op illegale staatssteun.