Bedrijven

Beursgang AB InBev in Hongkong levert brouwer 4,5 miljard euro op

24 september 2019 08:44 Aangepast: 24 september 2019 10:33

De beursgang van de Aziatische dochter van biergigant AB InBev levert omgerekend 4,5 miljard euro op. De aandelen werden voor een prijs van 27 Hongkongse dollar naar de markt gebracht, wat aan de onderkant was van de eerder beoogde bandbreedte van 27 tot 30 Hongkongse dollar.

"Dat de prijs helemaal aan de onderkant van de bandbreedte uitkwam, is een slecht teken", zegt analist Corné van Zeijl in RTL Z Voorbeurs. Er moest een grote aandeelhouder aan te pas komen die dik 900 miljoen euro inlegde, zegt hij. 

AB InBev bood in totaal 1,45 miljard aandelen Budweiser Brewing Company APAC aan. De handel in Hongkong moet op 30 september beginnen.

Green shoe

De opbrengst kan nog oplopen met 750 miljoen dollar als de overtoewijzingsoptie, de zogeheten green shoe, wordt uitgeoefend. In dat geval heeft AB InBev het recht om een vooraf bepaald percentage extra aandelen te verkopen.

Die extra aandelen worden standaard uitgegeven, maar worden soms teruggehaald als de beursgang dreigt tegen te vallen in een poging de koers een beetje op peil te houden. 

Schulden aflossen

AB InBev gaat al het geld van de beursgang gebruiken om schuld af te lossen. Als de overtoewijzingsoptie volledig wordt uitgeoefend, behoudt de brouwer een belang van iets meer dan 87 procent in Budweiser APAC.

Met een schuldenlast van 92,8 miljard euro schaaft de opbrengst van de beursgang maar een klein beetje van die schuld af, vertelt Van Zeijl. "De schuldenlast blijft als een zwaard van Damocles boven het hoofd van AB Inbev hangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bierbrouwer AB InBev mikt op recordbeursgang van 9,8 miljard dollar

Poging twee

De grootste brouwer ter wereld blies in juli een eerdere poging om Budweiser APAC in Hongkong naar de beurs te brengen af wegens tegenvallende interesse van beleggers. Toen werden meer aandelen aangeboden en sindsdien deed het concern zijn Australische activiteiten, die onderdeel waren van Budweiser APAC, van de hand.

De verkoop van het Australische Carlton & United Breweries aan Asahi uit Japan leverde AB InBev 11,3 miljard dollar op. Inclusief schuld was met de verkoop een bedrag van 16 miljard dollar gemoeid.

Jupiler, Leffe en Hertog Jan

Budweiser APAC verkoopt onder meer Stella Artois in China, Australië, Zuid-Korea en Vietnam. AB InBev is in Nederland bekend van merken als Jupiler, Leffe, Dommelsch, Hertog Jan en Corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van