Bedrijven

Voormalig Nissan-topman Ghosn schikt voor miljoen met beurswaakhond

23 september 2019 18:00 Aangepast: 23 september 2019 18:17
Topman Carlos Ghosn zou een te laag salaris hebben opgegeven aan de fiscus. Beeld © EPA

Voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn schikt met de Amerikaanse beurswaakhond SEC over het voor beleggers verzwijgen van meer dan 140 miljoen dollar aan compensaties en pensioenvoordelen. De gevallen autobaas stemt in met een geldstraf van 1 miljoen dollar.

Ook Nissan zelf moet betalen. Het autoconcern is 15 miljoen dollar kwijt in de zaak. Voormalig directeur Greg Kelly telt 100.000 dollar neer. Volgens de SEC zou Ghosn jarenlang zijn geholpen bij het verzwijgen van het geld.

Tien jaar lang bestuursverbod

Ghosn is er ook mee akkoord gegaan dat hij tien jaar niet meer zo'n hoge bestuursfunctie mag uitvoeren. Voor Kelly geldt eveneens zo'n ban, maar die duurt minder lang. De beide heren erkennen evenwel geen schuld tegenover de Amerikaanse toezichthouder.

Ghosn werd vorig jaar aangehouden in Japan. Hij zat maanden vast op verdenking van fraude, belastingontduiking en andere wanpraktijken en wacht momenteel zijn proces onder huisarrest af. Ghosn gaf behalve aan Nissan ook leiding aan Renault en een samenwerkingsverband met Mitsubishi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevallen autobaas Ghosn eist miljoenen ontslagvergoeding via Nederlandse rechter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van