Ga naar de inhoud
Bedrijven

DSM wil van alle milieubelastende activiteiten af

Topman Feike Sijbesma van DSM. Beeld © ANP

Speciaalchemiebedrijf DSM wil alle activiteiten afstoten die schadelijk zijn voor het milieu. Topman Feike Sijbesma maakt zich daar persoonlijk hard voor.

Dat zei Sijbesma tijdens de speciale VN-klimaattop in een interview met Bloomberg. 

Links laten liggen

"Ik heb alles afgestoten of wil alles afstoten wat te maken heeft met het schaden van het milieu, puur plastic en bulkchemicaliën", zo tekende Bloomberg op. "Niets is taboe."

Sijbesma maakt zich al jaren hard voor duurzaamheid. Volgens hem kunnen bedrijven het zich niet permitteren om maatschappelijke trends en risico's te negeren, omdat ze dan problemen kunnen krijgen met het aantrekken van talent of kunnen stuiten op consumenten die het bedrijf links laten liggen. "Dan verlies je je bestaansrecht."

Handelssysteem emissierechten werkt goed

Zaterdag sprak Sijbesma zich in het FD ook al uit over duurzaamheid. Hij is een groot voorstander van CO2-beprijzing voor bedrijven. Volgens hem is dat noodzakelijk omdat bedrijven een bijdrage moeten leveren aan de klimaatdoelen van Parijs.

Plannen van individuele landen zoals Nederland en Duitsland om zelf uitstootheffingen in te voeren zijn volgens hem niet nodig. Het huidige Europese handelssysteem voor emissierechten zou namelijk goed beginnen te werken.