Bedrijven

Reparaties Saudi Aramco duren mogelijk veel langer dan gehoopt

23 september 2019 09:10 Aangepast: 23 september 2019 09:21
Medewerkers van Aramco werken aan de reparaties. Beeld © ANP

Het kan nog maanden duren tot de olieproductieinstallaties van Saudi Aramco weer volledig operationeel zijn. Het bedrijf zelf had beloofd dat het maximaal tien weken zou duren tot alles hersteld zou zijn, maar het lijkt erop dat dat niet haalbaar is.

Dat melden ingewijden aan de Wall Street Journal. Volgens de krant worden er gesprekken gevoerd met verschillende producenten van onderdelen en het bedrijf zou er forse bedragen voor over hebben om zo snel mogelijk de schade te herstellen.

Aanvallen

Die schade komt door grote aanvallen met raketten op de grootste olieproductiefaciliteiten van Saudi Aramco. Dat gebeurde iets meer dan een week geleden. Normaal gesproken produceert Saudi Aramco zo'n tien miljoen vaten per dag. Door de aanvallen werd de productie met meer dan de helft teruggeschroefd. 

De afgelopen week werden aannemers bestookt met telefoontjes, faxen en e-mails van Aramco met daarin de vraag om een prijs te noemen voor reparatiewerkzaamheden. Koste wat het kost: de reparaties moeten snel uitgevoerd worden. Een bron spreekt tegen de Wall Street Journal van een kostenpost van 'honderden miljoenen dollars'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedi-Arabië: Iran 'onmiskenbaar' achter aanslag op olie-installaties

In de afgelopen zeven dagen hebben zowel Saoedi-Arabië als Aramco steeds weer gezegd dat de herstelwerkzaamheden spoedig zouden plaatsvinden. Het bedrijf heeft meerdere malen gezegd dat aan het eind van september de schade hersteld kan zijn. Daarnaast is toegezegd dat het bedrijf aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen. 

Saoedi's kopen extra olie in

Om dat te realiseren koopt het bedrijf wel weer olie in op de internationale markten. Dat is zeldzaam voor Saudi Aramco, de grootste olieproducent ter wereld. Aramco is al begonnen met het verschepen van onderdelen vanuit de Verenigde Staten en Europa om beschadigde faciliteiten te repareren. 

Volgens sommige bronnen kan het wel een jaar duren voordat de benodigde onderdelen gemaakt, geleverd en geïnstalleerd zijn. 

Wat zijn de gevolgen van de grootste olie-aanslag ooit? 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedi's kopen extra olie in voor exportverplichtingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van