Ga naar de inhoud
Bedrijven

Milieuclubs: pensioenfonds ABP investeert meer in fossiele brandstoffen

Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, is meer geld gaan investeren in bedrijven die 'op ramkoers liggen' met de klimaatdoelstellingen van Parijs. Dat blijkt uit een analyse die vier milieuorganisaties hebben laten maken.

Volgens de analyse zijn ABP’s investeringen in fossiele brandstoffen, via olie- en kolenbedrijven, gestegen van 14 miljard euro in 2015 naar 16,5 miljard euro in 2018. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van milieuclubs Both Ends, Fossielvrij NL, Greenpeace en de Duitse organisatie Urgewald. 

De milieuclubs vinden dat ABP, het pensioenfonds voor onderwijzers en ambtenaren, zou moeten stoppen met investeringen in steenkool, olie en gas. Enerzijds om de klimaatdoelstellingen te halen, anderzijds omdat de investeringen in bijvoorbeeld de kolenindustrie economisch ook risico's met zich meebrengen, aldus de milieuclubs. 

Groep
Lees ook:
Groep rijke Nederlanders haalt 200 miljoen weg uit olie, gas en steenkool

'Stoppen met steenkool, olie en gas' 

ABP claimt fossiele brandstoffen te verminderen, maar de CO2-uitstoot van zijn investeringen in olie en gas is gestegen,  zegt Kees Kodde van Greenpeace Nederland. "ABP verdubbelde zijn investeringen in Gazprom en verdrievoudigde zijn investeringen in Rosneft, Russische bedrijven die naar olie en gas boren in het Noordpoolgebied en van plan zijn daar enorm uit te breiden." 

Volgens Cindy Coltman van Both Ends zou ABP zou voor de lange termijn willen investeren. "Nu ABP nieuwe duurzaamheidsdoelen voor 2025 ontwikkelt, verwachten we dat ABP zijn beleid in overeenstemming brengt met het Klimaatakkoord van Parijs en de noodzaak om onder de 1,5 graad opwarming van de aarde te blijven. Dit betekent dat ze moeten stoppen met investeren in steenkool, olie en gas." 

ABP

ABP belegt rond de 430 miljard euro per jaar en investeert in meer dan 4.500 bedrijven wereldwijd. 93% van zijn investeringen zijn buiten Nederland. In totaal zijn een op de zes mensen in Nederland aangesloten bij ABP. 

Volgens een video op de site van ABP is er veel aandacht voor het thema. Het pensioenfonds zegt vanaf 2020 alleen nog maar te willen beleggen in bedrijven die een goed pensioen opleveren en voldoende aandacht hebben voor duurzaam en verantwoord werken. 

'Grote stappen gezet om voetafdruk te verkleinen' 

ABP laat in een reactie weten dat de uitstoot van hun aandelenportefeuille relatief gezien de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald. "Ons vermogen is aanzienlijk gegroeid, van 351 miljard euro eind 2015 naar meer dan 456 miljard euro aan het einde van het tweede kwartaal 2019. Om die reden is onze totale blootstelling aan energie-investeringen toegenomen", zegt een woordvoerder. 

Volgens de woordvoerder zet het fonds grote stappen om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Hij somt op dat ABP investeert in bedrijven die bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN en investeren in duurzame energie. "We zetten continu stappen om bij te dragen aan de koolstofarme transitie. In 2018 hebben we bijvoorbeeld een specifiek fonds opgericht om de energietransitie in Nederland te financieren en hebben we zeven kolengestookte elektriciteitsbedrijven verkocht."