Bedrijven

Nieuwe topvrouw KPN op de korrel van Justitie België: VEB wil benoeming uitstellen

20 september 2019 15:00 Aangepast: 30 september 2019 14:34
Dominique Leroy, de beoogd ceo van KPN. Beeld © EPA

Justitie in België doet onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis door de beoogd topvrouw van KPN. Het parket in Brussel bevestigt aan RTL Z dat er gisteren huiszoekingen hebben plaatsgevonden bij Dominique Leroy. De Vereniging van effectenbezitters wil dat de bijzondere aandeelhoudersvergadering, waar haar benoeming op de agenda staat, wordt uitgesteld.

Leroy vertelt zelf aan het Belgische persbureau DPA dat de zoekingen zowel op haar kantoor als op haar huisadres hebben plaatsgevonden. Of er documenten of apparatuur in beslag zijn genomen bij de huiszoekingen kon een woordvoerder van het parket niet zeggen.

Aandelen verkocht

Leroy is tot vandaag de topvrouw van het Belgische Telecombedrijf Proximus en is door KPN voorgedragen als vervanger van de ceo Maximo Ibarra. Ibarra maakte eind juni plotseling zijn vertrek bekend bij KPN, waar hij pas sinds april 2018 aan het roer stond.

Twee weken geleden raakte de nieuwe topvrouw, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van KPN, in opspraak toen bleek dat zij een flink pakket aandelen Proximus had verkocht, vlak voordat ze haar vertrek daar bekendmaakte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe ceo voor KPN: Belgische topvrouw Dominique Leroy

Handel met voorkennis

Omdat het opstappen van een ceo koersgevoelige informatie is, wordt zij ervan verdacht met voorkennis gehandeld te hebben en dat is een misdrijf. Op 1 augustus verkocht Leroy een pakket aandelen ter waarde van 285.342,40 euro, blijkt uit gegevens van de Belgische beurswaakhond FSMA, die ook onderzoek doet naar de zaak.

KPN heeft vooralsnog de bijzondere aandeelhoudersvergadering, waar de benoeming van Leroy wordt besproken, op de rol staan voor 28 oktober. Op de vraag of het gerechtelijk onderzoek roet in het eten kan gooien voor die benoeming wil KPN niets kwijt. "We hebben kennisgenomen van de berichtgeving", zegt het hoofd woordvoering, die verder niets over de zaak kwijt wilde, anders dan dat KPN 'de berichtgeving zal blijven volgen'.

"Je zou als ceo toch moeten kunnen inschatten dat er bepaalde zaken zijn die je beter niet kunt doen."

VEB: eerst onderzoek afronden, dan pas benoemen

Maar wat de VEB, de belangenclub voor beleggers, betreft, moet de aandeelhoudersvergadering worden uitgesteld. "KPN kan het niet hebben dat de nieuwe CEO benoemd is terwijl er nog onduidelijkheid is over allerlei juridische gevolgen. Het onderzoek moet eerst afgerond zijn voordat KPN de benoeming aan de aandeelhouders moet voorleggen", aldus VEB-directeur Paul Koster tegen RTL Z.

Dat onderzoek hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, denkt Koster, omdat het om slechts een transactie gaat. Verder uit hij kritiek op de ceo in spe, of de transactie nu legaal of illegaal blijkt te zijn. 

"Je zou als ceo toch moeten kunnen inschatten dat er bepaalde zaken zijn die je beter niet kunt doen. Dat alleen al de perceptie tegen je kan werken. Leroy vertelde dat ze al drie jaar gewacht had met het verkopen van de aandelen, dan had daar toch nu nog wel een half jaartje bij gekund."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van