Bedrijven

Reisorganisatie Thomas Cook voert doodsstrijd: nog 200 miljoen nodig

20 september 2019 14:17
Beeld © Getty Images

De Britse reisorganisatie Thomas Cook verkeert in nog grotere problemen dan het al deed. Het bedrijf heeft nog eens 200 miljoen pond (226 miljoen euro) nodig om de winter te kunnen overleven. Eerder dit jaar werd al 900 miljoen pond in het noodlijdende bedrijf gepompt door schuldeisers, obligatiehouders en de Chinese grootaandeelhouder Fosun.

Thomas Cook, het moederbedrijf van Neckermann, draait al lange tijd slecht. Over het eerste halfjaar van 2019 werd zelfs een verlies in de boeken gezet van 1,5 miljard pond.

Schuld voor aandelen

Tijd voor actie dus. Er werd een reddingsplan afgesproken waarmee het bedrijf 900 miljoen pond moet ophalen. De helft daarvan zou komen van het Chinese Fosun, dat in ruil daarvoor 75 procent van de touroperator-tak eist en 25 procent van de luchtvaartmaatschappij.

De andere 450 miljoen wil Thomas Cook ophalen bij banken en obligatiehouders, die de schuld van Thomas Cook omzetten in aandelen. Zij krijgen dan 75 procent van de luchtvaartmaatschappij en 25 procent van de touroperator.

Losse schroeven

Maar dat plan staat dus op losse schroeven. Geldschieters willen namelijk dat Thomas Cook nog ergens 200 miljoen pond vandaan haalt om meer zekerheid te hebben dat het bedrijf de winterperiode gaat overleven. Maar waar dat geld vandaan moet komen is niet duidelijk.

Als dat geld er niet komt kan de hele deal klappen, wat hoogstwaarschijnlijk het doodvonnis voor het bedrijf zou betekenen.

Voor bestaande aandeelhouders is de deal sowieso dramatisch. Door de injectie van 900 miljoen pond en de nieuwe aandelen die daar tegenover staan, zijn de bestaande aandelen zo goed als waardeloos geworden. Thomas Cook geeft zelf toe dat er een 'significant risico' bestaat dat ze nooit meer iets van hun geld terugzien.

200 banen in Nederland op de tocht

Bij Thomas Cook Nederland en Neckermann Reizen staan door het dreigende faillissement zo'n 200 banen op de tocht. Hoeveel reizigers er nu op reis zijn met de organisatie of boekingen hebben gepland wil een woordvoerder niet zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore