Ga naar de inhoud
Bedrijven

Verhuurders panden Hudson's Bay 'in onzekerheid nu keten vertrekt'

Beeld © ANP

Het rommelt tussen Hudson's Bay en de vastgoedeigenaren. De winkelketen zou maar weinig informatie loslaten, en dat leidt tot onzekerheid voor de verhuurders van de panden. Dat zegt vastgoedbedrijf Cushman en Wakefield, dat de vastgoedeigenaren adviseert. "Er moet snel duidelijkheid komen."

Gisteren maakte Hudson's Bay bekend dat ze eind dit jaar gaan stoppen in Nederland. In de verklaring liet het weten de vijftien winkels te sluiten, maar dat klinkt makkelijker dan gedaan. 

Het bedrijf zit vast aan jarenlange huurcontracten, met looptijden tot wel twintig jaar. De eigenaren van die panden hebben bovendien flinke kosten gemaakt. 

 

'Winkels,
Lees ook:
'Winkels, maar ook kantoren en hotels in panden Hudson's Bay'

Panden voor miljoenen opgeknapt

Toen het Canadese Hudson's Bay vijftien panden overnam van de failliete warenhuisketen V&D was de eis dat alle panden verbouwd werden. De pandeigenaren hebben hier miljoenen in gestopt. Daar tegenover werden langlopende huurcontracten gesteld, met huurgarantie.  Momenteel staat van die garantie nog 400 miljoen euro uit.

Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield zegt dat er nu 'snel zekerheid moet komen'. "Er zijn afspraken gemaakt en daar moet je je wel aan houden", zegt hij.

Vermoedelijk zullen contracten nu ontbonden worden of doorverkocht. Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit zei eerder tegen RTL Z dat dat een dure oplossing is. Bovendien zal een nieuwe koper vinden lastig zijn, stelt zij. Een oplossing kan zijn panden zo verbouwen dat er beneden winkelruimte is, en dan boven woonruimte. Maar dat kost geld. 

'Van paniek geen sprake' 

Een situatie als deze is niet eerder voorgekomen in Nederland, stelt Lokerse. Volgens Lokerse is het heel zuur voor de eigenaren, veelal pensioenfondsen, die tientallen miljoenen euro's hebben geïnvesteerd in de panden na de ondergang van V&D en voor de komst van Hudson's.

"Er is niet één oplossing voor alle vijftien panden. Het vinden van de beste oplossingen vraagt om maatwerk en creativiteit." Hij verwacht ook niet dat het hele traject met de pandeigenaren snel is opgelost.