Ga naar de inhoud
Bedrijven

Belastingdienst eist een miljard euro van Britse tabaksgigant BAT

Het hoofdkantoor van British American Tobacco in Londen. Beeld © AFP

De fiscus wil geld zien van British American Tobacco. De tabaksproducent zou tussen 2003 en 2016 te weinig belasting hebben betaald over transacties tussen de holding en dochterbedrijven.

In totaal gaat het om 902 miljoen Britse pond aan belasting, rente en boetes, merkte onderzoeksplatform De Onderzoeksredactie op in het jaarverslag van BAT over 2018.

Dochterondernemingen in het buitenland

De producent van onder meer Lucky Strike en Pall Mall heeft tegen alle claims van de Belastingdienst beroep aangetekend. In het jaarverslag geeft BAT aan geen voorzieningen te treffen voor dat bedrag van 902 miljoen.

In het verslag gaat de tabaksfabrikant niet in op de specifieke transacties die onder vuur liggen. De Onderzoeksredactie schrijft dat het gaat om financiële constructies rondom leningen die de Nederlandse holding verstrekte aan dochterondernemingen in het buitenland

Over de rente-inkomsten van die leningen zou BAT in Nederland te weinig belasting hebben afgedragen.

Niet bereikbaar

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt desgevraagd tegenover RTL Z niet in te mogen gaan op specifieke gevallen. "Wij mogen daar niets over zeggen." 

BAT laat vrijdag in een schriftelijke reactie weten: "British American Tobacco voldoet volledig aan alle toepasselijke belastingwetgeving in elk van de 200 markten waar we wereldwijd actief zijn en we voeren alle transacties tussen BAT-groepsmaatschappijen uit volgens het internationaal erkende 'Arm's Length-Principle'."

Deze transacties zijn volledig in overeenstemming met wat onafhankelijke partijen zouden hebben betaald, aldus BAT, 'waardoor het juiste bedrag aan belasting wordt betaald'. "We zijn het volstrekt oneens met de beoordeling van de Nederlandse belastingdienst en gaan daarom tegen deze claim in beroep."