Bedrijven

Nog 'maar' 1000 bankbanen verplaatst uit Londen voor brexit

19 september 2019 09:37
Er wordt verwacht dat duizenden bankiers Londen verlaten. Beeld © Getty Images

Het aantal bankiers dat Londen heeft verlaten in aanloop naar een brexit is kleiner dan verwacht. Op dit moment zijn er ongeveer 1000 banen bij investeringsbanken verplaatst naar het vasteland.

Dat staat in een rapport van adviesbureau EY. Na het brexitreferendum in 2016 werd verwacht dat grote banken de hoofdstad van Engeland snel zouden verlaten. Er werd geschat dat tienduizenden of mogelijk zelfs honderdduizenden banen verplaatst zouden worden naar de Europese Unie. 

Volgens EY worden er sowieso 7000 banen van grote investeringsbanken verplaatst zouden van Londen naar de EU. Daarnaast wordt geschat dat bedrijven bedrijfsmiddelen ter waarde van 1 triljoen pond (1,13 triljoen euro) naar de EU zouden kunnen verplaatsen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexit-buit: 250 bedrijven willen zich vestigen in Nederland

Minder verhuisplannen

Er wordt op dit moment minder gesproken over verhuisplannen dan eerder, merkt EY op. Volgens het bureau komt dat doordat de meeste bedrijven hadden gerekend op een brexit in maart. Nu wacht men af wat er de komende zes weken gaat gebeuren. 

"De laatste drie maanden waren financieel dienstverleners vrij stil over hun plannen voor brexit", zegt het accountantskantoor. "Veel van de bedrijven hebben zich gehaast om op tijd klaar te zijn voor de deadline in maart, dus veel van de planning rondom tijdelijke oplossingen is al uitgevoerd." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rellen, medicijntekorten en torenhoge prijzen bij no-dealbrexit

Sinds het referendum heeft 30 van de 48 (63 procent) investeringsbanken en aandelenhandelaren gezegd dat ze overwegen om in ieder geval een deel van hun onderneming of personeel naar het Europese vasteland te verplaatsen. 

Dublin, Luxemburg of Frankfurt

Van de 222 bedrijven die EY volgt in de brexittracker heeft ruim 40 procent gezegd dat ze een verhuizing overwegen of gaan uitvoeren. Binnen het onderzoek van EY blijft Dublin de meest populaire locatie om naar te verhuizen. Dat was eerder ook al zo. 

Daarna volgen Luxemburg, vooral populair bij verzekeraars en vermogensbeheerders, en Frankfurt, waar vooral grote investeerdersbanken heen gaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van