Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente weer

18 september 2019 20:05 Aangepast: 19 september 2019 07:46
Fed-voorzitter Jerome Powell. Beeld © AFP

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft de rente verlaagd. Het is de tweede keer in korte tijd, dat er zo’n verlaging plaatsvindt. Het gaat om een verlaging van 0,25 procentpunt, evenveel als in juli 2019.

In de tien jaar daarvoor heeft de bank zo’n stap nooit gezet. De verlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. Zo zou de export tegenvallen, net als de bedrijfsinvesteringen. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. 

De beleidsmakers van Amerika's belangrijkste bank waren verdeeld over hoe het rentebeleid er de komende tijd uit moet zien. Van de zeventien beleidsmakers zagen er vijf geen noodzaak voor een rentestap. Vijf anderen vonden een verlaging van een kwart procentpunt voor de rest van dit jaar voldoende. De overige zeven wilden een verlaging met een half procentpunt. De kwart procentpunt die er nu af gaat, is dan ook een compromis.

Goedkoper geld lenen

Door het verlagen van de rente maakt de Fed het goedkoper voor banken om geld te lenen. Het idee daarachter is dat banken op hun beurt weer makkelijk en goedkoop geld kunnen uitlenen waardoor bedrijven makkelijker kunnen investeren en de economie dus een impuls krijgt.

Dat de Fed besluit om de rente te verlagen op dit moment oogt misschien vreemd. De economie in de VS draait immers op volle toeren. Toch was de extra stimulans verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fed verlaagt waarschijnlijk rente, maar wat zeggen ze verder?

Handelsoorlog

De economische vooruitzichten worden namelijk somberder, onder meer door de aanhoudende handelsoorlog. Bovendien is de druk op de Fed erg hoog opgelopen.

President Trump laat geen mogelijkheid onbenut om erop te hameren dat de Amerikaanse centrale bank te weinig doet om de economie aan te jagen en vorige week besloot ook de ECB om een flink nieuw stimuleringspakket te lanceren.

Onzekerheid

RTLZ-beurscommentator Durk Veenstra is niet verrast over het besluit om de rente weer te verlagen. "Trump vraagt, de Fed levert. Het verbaast me niet dat de Fed de rente verder verlaagt, gezien de druk maar ik ben wel benieuwd naar de toelichting. Ook vraag ik me af of het de Amerikaanse economie zal helpen een recessie te vermijden. Het is vooral onzekerheid die consumenten en bedrijven dwars zit. Een iets lagere rente neemt die niet weg. Deze stap van de Fed kan die onzekerheid zelfs doen aanwakkeren." 

De stap van de Fed, lijkt echter niet genoeg is om president Trump te behagen. Hij ziet het liefst een rente van nul of een negatieve rente, maakte hij al verschillende keren bekend. Als dat doel bereikt is, moeten de Verenigde Staten de staatsschuld herfinancieren. "De kosten van de rentebetalingen zouden dan een stuk lager kunnen, terwijl we de leningen gelijk langer kunnen vastzetten" twitterde hij deze maand.

Na de bekendmaking van Powell van woensdagavond klom Trump meteen weer in de Twitterpen. "Jay Powell en de Fed hebben gefaald. Ze hebben geen lef en geen visie," meent de president. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van