Bedrijven

Topman bedrijf achter ingestorte brug Genua stapt op, krijgt 13 miljoen mee

18 september 2019 11:20
De Morandi-brug in Genua stortte in, waardoor ruim 40 mensen om het leven kwamen. Beeld © ANP Foto

Meer dan een jaar na het instorten van de Morandi-tolbrug bij de Italiaanse stad Genua, stapt de topman van uitbater Atlantia SpA op. Giovanni Castellucci was sinds 2006 ceo en kreeg in april nog verlenging. Hij krijgt een ontslagvergoeding van meer dan 13 miljoen euro mee.

Bij het instorten van de brug in augustus 2018 kwamen 43 mensen om het leven en raakten honderden mensen hun huis kwijt. Eind vorige week nam de Italiaanse politie bij negen mensen verschillende documenten in beslag, nadat het onderzoek naar de ramp met de tolbrug werd uitgebreid.

De handdoek in de ring

Deze nieuwe bevindingen zorgden ervoor dat bij moederbedrijf Bennetton de alarmbellen nog eens afgingen, schrijft Bloomberg. Ze beloofden 'direct actie te ondernemen', wat voor Castellucci het teken was om de handdoek in de ring te gooien.

In een interview met Italiaanse krant Corriere della Sera, eerder vorige week, zei Castellucci nog dat het instorten van de brug een menselijke tragedie was en dat nog niks bekend was over de oorzaak ervan.

Hij benadrukte nogmaals dat het onderhoud van en het toezicht op de brug altijd waren uitgevoerd en dat niks erop wees dat de brug niet veilig was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtszaak om ingestorte brug Genua: 'Ze hebben onschuldige mensen vermoord'

Onder de loep nemen

Naar de rol van Castellucci zelf in het brugdrama wordt ook onderzoek gedaan. Zowel de ex-topman als Atlantia liggen onder vuur. Politici, met name van de Vijfsterrenbeweging, willen dat managers van het bedrijf worden ontslagen en dat hun vergunningen worden ingehouden. 

De Vijfsterrenbeweging zit sinds kort weer in de regering van Giuseppe Conti. Die heeft toegezegd dat de vergunningen van de snelweguitbater onder de loep zullen worden genomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore