Ga naar de inhoud
Bedrijven

'WeWork stelt beursgang uit vanwege gebrek aan interesse' 

WeWork verhuurt flexibele kantoorruimte. Beeld © WeWork

De veelbesproken beursgang van WeWork wordt voorlopig uitgesteld. Het is de aanbieder van flexibele werkplekken niet gelukt om grote beleggers te interesseren om te investeren in het bedrijf.

Dat melden verschillende internationale media, waaronder The Wall Street Journal, Reuters en de Financial Times op basis van bronnen binnen het bedrijf. Volgens hen wordt het personeel later vandaag ingelicht via een webcast.

WeWork verhuurt flexibele kantoorruimte aan kleine bedrijven en zzp'ers. Huurders kunnen kiezen voor een eigen kamer, maar ook voor een gedeeld bureau, voor een korte periode, maar ook voor langere tijd. Het bedrijf is wereldwijd actief, maar haalt de meeste omzet uit de Verenigde Staten. In Amsterdam heeft WeWork vier locaties.

Roadshow afgekapt

Het New Yorkse bedrijf zou deze week zijn roadshow beginnen om nieuwe aandeelhouders te verleiden, maar heeft de tour op het laatste moment geannuleerd. De beursgang, die eigenlijk volgende week gepland stond, wordt nu waarschijnlijk doorgeschoven naar op zijn vroegst eind oktober.

Het is al weken onrustig rond WeWork. Begin deze maand werd al bekend dat de aanbieder van flexplekken niet 47 miljard dollar (42,7 miljard euro) waar zou zijn, maar 'slechts' 20 miljard dollar. Beleggers zouden vooral twijfels hebben over het verdienmodel van het bedrijf. 

Daarop riep grootaandeelhouder Softbank, gesteund door andere investeerders, al op de beursgang uit te stellen vanwege de lage prijs. Volgens de Japanse investeerder, die al meer dan 10 miljard dollar in WeWork investeerde, zou het daardoor miljarden mislopen.

Twijfels over topman

Ook zijn er bij beleggers twijfels over de banden tussen WeWork en medeoprichter en topman Adam Neumann. Hij verkocht eerder al een pluk aandelen en leende geld met aandelen WeWork als onderpand. Ook bezit hij meerdere panden die hij vervolgens aan WeWork verhuurt.

Om tegemoet te komen aan die kritiek leverde Neumann enkele rechten in. Zo is zijn stemrecht gehalveerd en wordt een nieuwe onafhankelijke directeur aangesteld. Ook is Neumanns vrouw niet langer in staat een nieuwe ceo aan te wijzen mocht haar man plotseling overlijden.

WeWork leed in 2018 een verlies van 1,9 miljard dollar, terwijl in het eerste halfjaar van 2019 het verlies opliep van 723 miljoen tot 904 miljoen dollar, ondanks het feit dat de omzet verdubbelde tot 1,5 miljard dollar.