Ga naar de inhoud
Bedrijven

Heineken gaat koude biertjes bezorgen in Zuidoost-Azië

Een koud biertje op het strand van Vietnam is straks zo besteld. Beeld © Getty

Een koud biertje op de stranden van Vietnam bestel je straks gewoon met je smartphone. Via de app van bezorgdienst Grab start Heineken later deze maand een proef om bierliefhebbers te voorzien van hun favoriete drankje.

Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt in een persbericht. Naast Vietnam is de service eind september ook beschikbaar in Singapore. Later moeten de Filipijnen, Thailand, Myanmar en Cambodja volgen.

Grab is de Aziatische evenknie van Uber. Het is net als het Amerikaanse bedrijf vooral bekend van zijn taxidienst, maar bezorgt ook maaltijden en pakketjes. Via de app kunnen allerlei producten worden besteld en bezorgd. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen betaaldienst ontwikkeld, GrabPay.

Win-winsituatie

Heineken en Grab noemen het een win-winsituatie. Zo wordt het Nederlandse biermerk opgenomen in de digitale winkel van Grab en krijgt Heineken inzicht in de (anonieme) data die de app verzamelt. Zo kan het zien waar de meeste bestellingen vandaan komen.

Tegelijkertijd biedt de samenwerking met Grab de mogelijkheid om zijn betaaldienst te gebruiken bij alle Heineken-events in Zuidoost-Azië. Ook wordt de taxidienst de voorkeursdienst voor het personeel van de Nederlandse bierbrouwer.

Felle concurrentiestrijd

Grab werd in 2012 opgericht als GrabTaxi. Het bedrijf uit Singapore haalde sindsdien 7,5 miljard dollar (6,8 miljard euro) op aan investeringen, waaronder 1,5 miljard dollar van SoftBank. Andere investeerders zijn Toyota, Microsoft en Booking.com.

Na een felle concurrentiestrijd fuseerde het in 2018 met de Zuidoost-Aziatische tak van Uber. Hiermee kwam er voor Uber een eind aan het avontuur in Singapore, Indonesië, Maleisië en Thailand. Wel hield het een belang van 27,5 procent in Grab aan de deal over.