Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Grondpersoneel KLM gaat opnieuw staken

14 september 2019 09:19 Aangepast: 14 september 2019 17:49
Personeel van KLM bij eerdere acties Beeld © ANP

Het grondpersoneel van KLM gaat opnieuw staken. Vrijdagnacht verlieten de FNV en andere bonden zonder resultaat het cao-overleg met de luchtvaartmaatschappij.

De nieuwe werkonderbreking zal vier uur duren en wordt minstens 48 uur van te voren aangekondigd. Op dit moment is nog niet bekend wanneer er gestaakt wordt.

De partijen onderhandelen al langer over een nieuwe cao en kunnen het maar niet eens worden. FNV wil dat KLM haar personeel het komende jaar al 4 procent meer loon geeft, meer medewerkers in vaste dienst neemt en betere roosters maakt die minder druk op de werknemers leggen. 

Loonsverhoging

KLM denkt aan een loonsverhoging van 7 procent bij een cao-looptijd van 2 jaar en 9 maanden. Ook is er een alternatief op tafel gelegd met een loonsverhoging van 8,5 procent, maar met aanpassing van de winstdelingsregeling.

Ook wil het bedrijf de vast-flexverhouding aanpassen, waardoor meer mensen een KLM-contract krijgen. 50 medewerkers worden aangenomen met een contract voor onbepaalde tijd.

Reactie FNV

"KLM blijft halsstarrig weigeren om tot een goede cao voor het grondpersoneel te komen. Ze laten daarmee hun eigen medewerkers in de kou staan", aldus FNV-bestuurder Jan van den Brink. ‘"Het grondpersoneel doet belangrijk werk. Als zij hun werk niet kunnen doen, gaat er geen vliegtuig de lucht in. Dat werk verdient dus een goede cao."

Staking kost miljoenen

De recente stakingen hebben de luchtvaartmaatschappij enkele miljoenen euro’s gekost. Dat laat topman Pieter Elbers weten, zonder de financiële schade van de acties verder te specificeren.

Elbers: "De klantwaardering gaat flink omlaag bij stakingen. Veel meer dan bij weersomstandigheden. Als je vlucht gecanceld wordt en je ziet dat het buiten sneeuwt heb je daar meer begrip voor", zegt Elbers tijdens een gesprek met journalisten op golftoernooi KLM Open.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV ziet niets in nieuw loonvoorstel KLM, acties dreigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore