Ga naar de inhoud
Bedrijven

Hudson's Bay: nog geen beslissing over sluiten winkels in Nederland

De vestigingen van Hudson's Bay in Utrecht (zie foto) en Amstelveen zijn pas sinds maart open. Beeld © ANP

Hudson's Bay Company (HBC) zegt nog geen definitieve beslissing te hebben genomen over een sluiting van de Nederlandse warenhuizen. Dat is opvallend, want nog geen twee weken terug zeiden vakbond CNV en De Unie nog dat ze van het bedrijf hadden gehoord dat alle Nederlandse winkels dicht gingen.

Bij een toelichting op halfjaarcijfers (een verlies van 140 miljoen euro in Europa, inclusief Nederland) zegt HBC dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over wat er met de Nederlandse warenhuizen gebeurt.

"Ik denk dat het heel duidelijk is dat onze focus op Noord-Amerika ligt. Nederland ondergaat nu een strategische review en we hebben daar nu nog niets nieuws over te melden", zegt hoofd investor relations Jennifer Bewley in een conference call over de cijfers.

Hudson's
Lees ook:
Hudson's Bay maakt 140 miljoen euro verlies in Europa

'Mogelijk sommige winkels sluiten'

Zij geeft wel toe dat de Nederlandse winkels 'onderpresteren'. "En er is de mogelijkheid dat we sommige winkels sluiten", zegt Bewley.

Hudson's Bay heeft huurcontracten voor 10 jaar afgesloten, in totaal is het in Nederland 75 miljoen Canadese dollar (51,5 miljoen euro) per jaar aan kwijt. De huurcontracten lopen pas twee jaar, aldus Bewley.

De Nederlandse warenhuizen zitten nu nog in een joint venture met het Oostenrijkse Signa, samen met die van Galeria Kaufhof in Duitsland en die van het Belgische Galeria Inno. Dit najaar komen de Nederlandse winkels weer volledig in handen van HBC. Moederconcern HBC heeft garanties afgegeven voor de Nederlandse huurcontracten.

'Sluiting alle winkels'

Op 31 augustus schreef Het Financieele Dagblad nog op basis van documenten dat eind dit jaar alle 15 warenhuizen van Hudson's Bay in Nederland zullen worden gesloten.

Later bevestigde bestuurder Jacqueline Twerda van vakbond CNV die berichtgeving. Ook vakbond De Unie zegt via voorzitter Reinier Casteleijn door Hudson's Bay te zijn ingelicht.

Nu wil Twerda echter niets meer kwijt over de kwestie: "ik wil geen reactie geven op welke berichtgeving dan ook rondom Hudsons Bay. Dit is in het belang van werknemers. Zodra zaken in alle rust buiten de media duidelijk zijn, zal de media worden geïnformeerd". 

Hoorn op de haak

Een woordvoerder van Hudson's Bay in Nederland wil niets zeggen over plannen met de warenhuizen: "Wanneer er meer duidelijkheid is komen we daar op terug". 

Op verdere vragen weigert ze antwoord te geven en gooit de hoorn op de haak.

Dit is een artikel van