Bedrijven

Banken willen witwasaanpak: samen miljarden transacties controleren

13 september 2019 06:20
Beeld © Getty Images

Vijf Nederlandse banken willen samen een organisatie opzetten om witwassers aan te pakken. Het plan is om alle transacties samen door te gaan lichten. In totaal verwerken de banken 10 miljard transacties per jaar. Grote vraag is of zo'n gezamenlijke aanpak wel mag.

Door samen te werken willen ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank sneller verdachte transacties vinden, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Druk van de overheid

Het plan voor het oprichten van een anti-witwasbedrijf, dat Transactie Monitoring Nederland (TMNL) moet gaan heten, volgt op druk van de overheid. 

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei eerder dit jaar dat hij witwassen 'met wortel en tak' wilde uitroeien. Samen met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid presenteerde hij in juli een plan om witwassers aan te pakken. Daar sluit het gezamenlijke plan van de banken bij aan, zegt de NVB.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

VVD pleit voor harde aanpak witwassen, komt met maatregelen

16 miljard aan crimineel geld

Volgens de NVB gaat er in Nederland jaarlijks 16 miljard euro aan crimineel geld rond, vooral gerelateerd aan drugshandel. Daar willen de banken graag vanaf, zegt de NVB. 

De druk op banken om iets te doen tegen crimineel geld is de afgelopen tijd flink opgevoerd. ING kreeg een megaboete omdat het niet genoeg deed tegen witwassen. Ook ABN en Rabobank werden door toezichthouder De Nederlandsche Bank op de vingers getikt omdat ze te weinig doen tegen witwassen. 

Duizenden nieuwe compliance officers

Banken zijn daarom op zoek naar duizenden compliance officers om transacties door te lichten, bleek vorige maand. "Er zijn nu tussen de 5500 en 6000 mensen bezig met het opsporen van witwassen en terrorismefinanciering", zegt Bart van Leeuwen, woordvoerder van de NVB. 

Volgens hem is de oprichting van Transactie Monitoring Nederland geen poging van de banken om samen de kosten te drukken bij de aanpak van witwassen, maar uiteindelijk zou dat wel zo kunnen zijn. "Dit komt erbij. Dit kost in eerste instantie geld", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Banken op zoek naar duizenden nieuwe compliance officers

Wetswijziging kan nodig zijn

Door samen te werken wordt het volgens de NVB makkelijker om verdachte transacties te vinden. Wat bij de ene bank niet verdacht lijkt kan bij de andere bank wel opvallen. Door de gegevens naast elkaar te leggen wordt de aanpak efficiënter, is het idee. 

Mogelijk is er wel een wetswijziging nodig voor de oprichting van Transactie Monitoring Nederland. Iets waar de banken zich niet zoveel zorgen over maken. "De ministers hebben al laten weten bereid te zijn dit te doen", zegt Van Leeuwen, verwijzend naar plannen van Hoekstra en Grapperhaus.  

Mogelijk privacyprobleem

Of privacywetgeving mogelijk een struikelblok gaat zijn voor Transactie Monitoring Nederland, kan Van Leeuwen niet direct zeggen. Mogelijk is er aparte toestemming nodig voor het verwerken van gegevens van alle klanten door een andere organisatie dan de eigen bank, 

Hij benadrukt dat de banken geen inzicht krijgen in de betaalgegevens van elkaars klanten. Maar voor goede vergelijkingen zal Transactie Monitoring Nederland dat wel moeten doen. Of dat ook juridisch mogelijk is wordt, net zoals andere mogelijke haken en ogen, in het komende half jaar onderzocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van