Bedrijven

Kabinet steunt GroenLinks-wet tegen belastingontwijking multinationals

11 september 2019 16:39 Aangepast: 11 september 2019 16:40
Beeld © ANP

De belastingafdracht van Nederlandse multinationals gaat op de schop. Deze bedrijven betalen nu vaak niet of nauwelijks winstbelasting door allerlei legale constructies om de belasting te verlagen. Daar moet vanaf 2021 verandering in komen.

Het kabinet neemt een initiatiefwet van GroenLinks over die dat regelt, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. GroenLinks bracht het voorstel in april de wereld in. Het is mede ondertekend door de PvdA en de SP. 

Belastingdruk verlagen

De afgelopen tijd ontstond er geregeld ophef over de belasting voor grote multinationals. Zo bleek vorig jaar dat Shell in Nederland al jaren geen cent winstbelasting betaalt, omdat het buitenlandse verliezen hier kan aftrekken.

Ook een bedrijf als Philips verwacht de komende jaren geen winstbelasting af te dragen, vertelde topman Hans de Jong eerder in de Tweede Kamer. Veel grote bedrijven zijn in Nederland gevestigd omdat er hier veel mogelijkheden zijn om de belastingdruk te verlagen.

Winst drukken tot 0

Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld de zogenoemde liquidatieverliesregeling. Die maakt het mogelijk voor multinationals om in Nederland verliezen van de winst af te trekken die het gevolg zijn van het opheffen van een dochteronderneming in het buitenland.

Een bedrijf als Shell heeft heel veel buitenlandse dochterondernemingen die alleen maar geld kosten, bijvoorbeeld omdat daar kosten worden gemaakt voor het ontwikkelen van een olieveld, terwijl de winsten ergens anders terechtkomen.

Shell kan de regeling dus gebruiken om de winst in Nederland drukken tot 0, waardoor het ook geen winstbelasting hoeft te betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van