Bedrijven

Pensioenfondsen klagen over hoge regeldruk van DNB

10 september 2019 08:56 Aangepast: 10 september 2019 09:31

De Nederlandsche Bank (DNB) legt te veel regels op aan pensioenfondsen en dat leidt tot problemen, klaagt de Pensioenfederatie. Hoge regeldruk zou afleiden van belangrijke zaken, zoals dreigende verlagingen. Maar volgens DNB is extra toezicht juist nu nodig.

In het Financieele Dagblad klaagt de koepelorganisatie van pensioenfondsen over de grote hoeveelheid regels. De Pensioenfederatie heeft een brief geschreven aan DNB. Daarin schrijft de koepel dat de toezichthouder 'pensioenfondsen hindert bij wat hen nu te doen staat: besturen in het belang van de deelnemer'.

Woud aan toezichtsregels

De aanleiding zijn nieuwe regels over toetsing. Sinds dit jaar moeten pensioenfondsen mensen met bepaalde sleutelfuncties aanwijzen. Zo moet er bijvoorbeeld een speciale persoon zijn die verantwoordelijk is voor risicobeheer. Dit hoeven geen werknemers van het pensioenfonds te zijn, ze kunnen ook medewerkers van het bestuursbureau of de pensioenuitvoerder zijn.

DNB wil zeker weten dat deze mensen hun functie goed uitvoeren, dus ze worden getoetst. DNB test bijvoorbeeld of iemand geschikt en betrouwbaar is.

Extra toetsen

De pensioenfondsen zijn niet blij met die extra functies en toetsen. Het levert allemaal veel extra werk en kosten op, vindt de Pensioenfederatie. Bovendien zijn de eisen van de toetsen strenger geworden in vergelijking met vorig jaar, bijvoorbeeld als het gaat om de hoeveelheid tijd die een persoon beschikbaar moet zijn om de functie te vervullen.

Directeur Edith Maat van de Pensioenfederatie zegt in het FD dat er 'een kerstboom wordt opgetuigd'. Ze is voorstander van toezicht, maar twijfelt aan de toegevoegde waarde van al deze sleutelfuncties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kans groot dat pensioenfondsen moeten korten, mogelijk volgend jaar al

Afleiding van belangrijke zaken

Volgens Maat leidt deze regeldruk af van belangrijkere zaken. Pensioenfondsen moeten namelijk mogelijk volgend jaar al minder pensioen uitkeren, omdat ze volgens de rekenregels te weinig geld in kas hebben om in de toekomst iedereen van zijn of haar pensioen te voorzien.

Deze zomer hielden meerdere kleine pensioenfondsen ermee op. Onder andere Equens, Randstad, Owase en Sligro kondigen aan dat ze stoppen. De gestegen regeldruk en de kosten de meest genoemde redenen.

De kleine fondsen moeten meer administratie bijhouden en zijn meer tijd kwijt aan het intensievere toezicht van DNB dan vroeger, zeggen zij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Beroerde maand voor grote pensioenfondsen, kortingen dreigen

Juist nu extra toezicht nodig

DNB is het niet eens met die kritiek. Juist in deze tijden van 'grote financiële uitdagingen' is stevig toezicht nodig, zegt DNB tegen de krant. De sleutelfuncties zijn een invulling van Europese wetgeving en dragen daar volgens DNB aan bij.

DNB wil met de Pensioenfederatie in gesprek over 'het verschil van inzicht'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van