Ga naar de inhoud
Bedrijven

Bijna alle Amerikaanse staten lanceren onderzoek naar 'machtsmisbruik' Google

Beeld © AFP

50 staten en territoria van de Verenigde Staten zijn bezig met een onderzoek naar Google. Het gaat om een grootschalig kartelonderzoek.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door 48 Amerikaanse staten en Puerto Rico en Washington DC. Californië en Alabama doen niet mee. 

De staten onderzoeken de machtige positie van Google en bekijken welke gevolgen die positie heeft voor de markt voor digitale advertenties. Verder wordt onderzocht of het schadelijk is voor consumenten dat een enkel bedrijf zo veel informatie over consumenten bezit.

Groot
Lees ook:
Groot offensief tegen machtsmisbruik techreuzen in VS in de maak

(Nog) geen rechtszaak

Er deden al geruchten de ronde over een grootschalig onderzoek. De procureur-generaal van de staat Texas, Ken Paxton, leidt het onderzoek. Hij maakte vanmiddag bekend dat het onderzoek loopt. 

Daarbij merkte hij op dat het - vooralsnog - niet gaat om een rechtszaak of aanklacht, maar om een onderzoek. Volgens Paxton domineert Google alle aspecten van online adverteren en zoeken op het internet. 

'Google
Lees ook:
'Google deelt stiekem persoonsgegevens met adverteerders'

Offensief tegen big tech

Ook het federale ministerie van Justitie doet onderzoek naar Google en heeft gegevens opgevraagd. Zowel de ministeries van Justitie als de Amerikaanse consumentenbeschermingsorganisatie hebben de grote techbedrijven onder de loep. 

De verschillende overheidsdiensten hebben in juni een groot 'offensief' gelanceerd tegen de techreuzen. Het Openbaar Ministerie is bezig met onderzoeken naar Apple en Google, de Federal Trade Commision onderzoekt Facebook en Amazon. Dergelijke onderzoeken duren vaak jaren.