Bedrijven

Ruzie bedreigt revolutionaire windmolen Mega Windforce

09 september 2019 15:26 Aangepast: 09 september 2019 16:26
Mega Windforce wil revolutionaire windmolens bouwen. Beeld © MegaWindForce

Een ruzie tussen de aandeelhouders bedreigt het bedrijf Mega Windforce in Winschoten, dat een revolutionaire innovatieve windmolen ontwikkelt. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Mega Windforce in Winschoten was aanvankelijk van plan om al in 2017 te beginnen met de massaproductie van een nieuw type windmolen, die de windenergiesector volledig op zijn kop zou zetten.

Maar inmiddels ruziën de aandeelhouders van de startup over vermeende onregelmatigheden en een machtsgreep, en is nog niet eens een werkend prototype gebouwd.

Innovatieve windmolen

Als uitvinders Keesjan Klant en Woud Vleugel en directeuren Ton Bos en Leendert van der Gevel in 2016 samen de windmolenbouwer Mega Windforce oprichten, zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Het viertal presenteert het ontwerp voor een innovatieve windmolen zonder as als revolutionair. De windmolens zijn kleiner, stiller en goedkoper in het onderhoud. Volgens het bedrijf zouden ze bovendien een hoger rendement dan reguliere molens opleveren.

Met die belofte weet Mega Windforce een bescheiden investeerder aan te trekken en enkele subsidies binnen te slepen, onder meer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de provincie Groningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rekenkamer: subsidieloze windenergie bestaat (nog) niet

Massaproductie

Aanvankelijk is het de bedoeling dat Mega Windforce al in 2016 zijn eerste windmolen bouwt. Een jaar later moest het bedrijf klaar zijn voor massaproductie, zegt directeur Bos een interview.

Maar het bedrijf kampt met vertragingen, en verschuift de daadwerkelijke productie van 300 tot 1000 molens per jaar in een fabriek in de Eemshaven naar 2020.

Oliegigant Chevron

Afgelopen jaren zoeken directeuren Bos en Van der Gevel naar investeerders, die hiervoor het benodigde kapitaal op tafel willen leggen. Zo wordt er gesproken met MM Ventures, de investeringsmaatschappij van Michiel Mol en Maarten Elshove, en de investeringstak van oliegigant Chevron.

Maar een daadwerkelijke investering blijft uit. Het bedrijf heeft nog niet eens een werkend prototype gebouwd.

Aandeelhouders slaags

Tot overmaat van ramp blijken nu ook de aandeelhouders van Mega Windforce eind vorig jaar slaags met elkaar zijn geraakt. Uitvinders Klant en Vleugel en investeerder Robert Deurholt menen dat er sprake is van onregelmatigheden, en zetten directeuren Bos en Van der Gevel in maart op straat.

"Ik ontdekte dat de directeuren op kosten van de onderneming een feestje aan het vieren waren, met dure reizen in businessclass en vijfsterrenhotels en bonussen", zegt uitvinder en aandeelhouder Klant.

Hij en de andere aandeelhouders zouden aan het lijntje zijn gehouden met de belofte dat er een investering aankwam. "De bal ligt op de stip; dat horen wij al jaren. Maar intussen namen de schulden van het bedrijf enorm toe. Bovendien hoorde ik dat potentiële investeerders afhaakten, omdat zij geen vertrouwen hadden in de directie."

"Het in ongelooflijk dat de idioten die zo'n ravage hebben aangericht de ballen hebben om naar de rechter te stappen, en dan ook nog eens gelijk krijgen."

Bestuurders afzetten

Volgens Klant besteedde hij ruim 200.000 euro om Bos en Van der Gevel in maart als bestuurders te kunnen afzetten, en weer controle over het bedrijf te krijgen. Maar de ex-bestuurders hebben zich daartegen met succes verzet.

Bos en Van der Gevel, die samen 42 procent van de aandelen bezitten, kijken heel anders tegen de ontwikkelingen aan. Zij stellen degenen te zijn geweest die het bedrijf afgelopen jaren hebben ontwikkeld, en vlak voor de doorbraak op een zijspoor te zijn gezet. Zij spreken van een 'machtsgreep', en een 'opzetje' om het potentieel waardevolle patent in handen te laten komen van een andere investeerder.

Voortbestaan bedreigd

De Ondernemingskamer heeft zich niet uitgelaten over wie gelijk heeft, maar concludeerde in augustus wel dat de aandeelhoudersruzie potentiële investeerders afschrikt waardoor het voortbestaan van de onderneming wordt bedreigd.

Daarom benoemde de rechtbank voor bedrijfsconflicten de Delftse ingenieur Kees Willemse als externe bestuurder. Die moet zoeken naar een oplossing.

Klant is teleurgesteld in het vonnis. "Het in ongelooflijk dat de idioten die zo'n ravage hebben aangericht de ballen hebben om naar de rechter te stappen, en dan ook nog eens gelijk krijgen."

Kansrijk

Bos en Van der Gevel zijn blij met de uitspraak. Volgens hen is er dankzij de benoeming van de externe bestuurder weer zicht op een investering. "De gesprekken zijn hervat en de vooruitzichten op succes zijn groot. De continuïteit van het bedrijf staat voorop, in aller belang."

Volgens Bos is MM Ventures inmiddels geen gesprekspartner meer, maar is Chevron nog niet afgehaakt. "Ik kan daar echter niet veel over zeggen, omdat ik de onderhandelingen niet in gevaar wil brengen." Volgens Van der Gevel heeft het bedrijf op korte termijn vijf miljoen euro nodig.

Klant heeft grote twijfels of die investering nu wel rond komt. "Zoals gezegd, wij horen dat soort verhalen al jaren. Een van de investeerders noemt Ton Bos al Ton Toverbos."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van