Ga naar de inhoud
Bedrijven

Koers Air France-KLM keldert na speculatie over Franse overname

Toestellen van Air France-KLM op Schiphol. Beeld © ANP

Op de beurs gaat Air France-KLM fors onderuit. De luchtvaartmaatschappij zou mogelijk het in problemen verkerende Aigle Azur zou willen kopen. Op die manier willen ze meer landingsrechten voor Transavia in handen krijgen.

Air France-KLM wil in Frankrijk budgetvlieger Transavia flink laten groeien, maar daarvoor heeft het wel 'slots' nodig, oftewel het recht om op een luchthaven te mogen landen en opstijgen.

Die slots zou het in handen kunnen krijgen door ze over te nemen van Aigle Azur, schrijft de Franse zakenkrant Les Echos. Deze tweede luchtvaartmaatschappij van Frankrijk heeft 10.000 slots op Orly, de tweede luchthaven van Parijs, Aigle Azur verkeert in grote problemen en heeft een schuld van 80 miljoen euro.

Koers onderuit

Om 10.30 uur stond de koers van Air France-KLM meer dan 8 procent lager. Beleggers zijn namelijk bang dat Air France-KLM zich genoodzaakt zal zien om Aigle Azur helemaal over te nemen, inclusief de langeafstandsvluchten, de schulden en de bedrijfsnaam.

Ook moet het dan piloten en cabinepersoneel overnemen. De arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van Aigle Azur zijn beter dan die bij Air France-KLM en dat kan wel eens voor problemen zorgen, schrijft Les Echos.

De grootste Franse vakbond, CFDT, heeft een voorkeur voor overname door Air France-KLM, op voorwaarde dat deze de werkgelegenheid behoudt, aldus de Franse krant 20 Minutes.

Wachten op faillissement

Voor Air France-KLM zou het veel interessanter zijn om te wachten tot Aigle Azur failliet is en eventuele kopers alleen bepaalde onderdelen kunnen kopen. 

Zodra Aigle Azur wordt geliquideerd, blijven kostbare slots slechts één maand beschikbaar voor potentiële kopers, voordat ze worden herverdeeld onder maatschappijen die op Orly vliegen, aldus Les Echos.

Maar het is dus de vraag of Air France-KLM zich niet genoodzaakt zal zien om toch Aigle Azur geheel te kopen. Aigle Azur heeft sinds afgelopen zaterdag alle vluchten geannuleerd. Air France-KLM was niet meteen voor commentaar bereikbaar.

Meer passagiers, minder vracht

Air France-KLM publiceerde vanochtend ook vervoerscijfers over de maand augustus. De groep als geheel vervoerde 1,2 procent meer passagiers dan een jaar eerder. Tegenover een groei van 3,2 procent bij KLM en een plus van 7,8 procent bij Transavia stond een daling van 0,4 procent bij Air France.

Bij vracht was er sprake van een daling van 5,7 procent.

Dit is een artikel van