Ga naar de inhoud
Bedrijven

Eigenaar Blokker koopt Intertoys terug van Portugezen

Een filiaal van Intertoys in Rotterdam. Beeld © ANP

Intertoys en Maxi Toys zijn weer terug bij Blokker. Michiel Witteveen, eigenaar van het moederbedrijf van Blokker, koopt de speelgoedketens van de Portugese investeerder Green Swan die de winkels nog maar kort in handen had.

"Dit is goed nieuws, in de eerste plaats voor alle medewerkers van Intertoys en Maxi Toys, maar zeker ook voor de klanten", schrijft Witteveen in een persbericht. Bij Intertoys werken zo'n 1100 mensen in 127 eigen filialen en 80 franchisefilialen. Maxi Toys, dat 200 winkels heeft in Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland, heeft een slordige 1250 mensen in dienst.

Intertoys eerder verkocht aan Britten

Witteveen nam in april de Big Bazar- en Blokkerwinkels over van de familie Blokker. Daarvoor had de familie ketens als Intertoys, Maxi Toys, Leen Bakker en Marskramer al afgestoten.

Intertoys werd in 2017 verkocht aan de Britse investeerder Alteri voor een symbolisch bedrag van een euro, maar ging begin dit jaar failliet. Na het bankroet kocht Green Swan de keten, dat een paar maanden daarvoor Maxi Toys al had overgenomen.

Het avontuur onder de Portugese investeerder was dus van korte duur. De plannen waren groot, maar het bedrijf bleek veel minder ervaring te hebben met speelgoedwinkels dan werd geclaimd en lag in de clinch met geldschieters om de plannen te kunnen financieren.

Bundeling

Over de manier waarop de overname door Witteveen wordt bekostigd, laat het bedrijf weinig los. De overname wordt deels uit eigen zak van Mirage Holdings, de nieuwe naam van het moederbedrijf van Blokker, betaald met hulp van 'een aantal private investeerders'. Hoeveel er is neergelegd voor de keten is niet bekendgemaakt.

"Door deze overname ontstaat een sterke speler op de Europese markt die qua schaalgrootte in staat is om bij de inkoop de beste deals te sluiten", aldus Witteveen. De mededingingsautoriteiten hebben al toestemming gegeven voor de verkoop.

Waarom nu wel?

De vraag is natuurlijk wel waarom het deze keer wel zou lukken, waar het een aantal jaren geleden helemaal misging. "Er is natuurlijk heel wat gebeurd", zegt een woordvoerder van Witteveen. "Ook door de verschillende reorganisaties staat het er anders voor."

Die reorganisaties hebben inderdaad het bedrijf behoorlijk doen inkrimpen. Toen Blokker Holding Intertoys in 2017 verkocht aan het Britse Alteri, had het bedrijf nog meer dan 400 eigen winkels en bijna 130 franchisefilialen. Nu Intertoys, via een kort intermezzo in Portugese handen, weer een Nederlands bedrijf is, zijn dat er dus nog maar respectievelijk 127 en 80. 

Bovendien is Witteveen ervan overtuigd dat er een kentering plaatsvindt, waarbij het juist weer belangrijk wordt om fysieke winkels te hebben. "Gratis bezorgen gaat niet goed, daar verliest iedereen geld aan. De wegen raken verstopt, het milieu raakt vervuild", zegt de woordvoerder. 

Volgens hem willen klanten wel online bestellen, maar vinden ze het prima om het daarna in de winkel op te halen. Daar bovenop komt nog eens dat speelgoedkopers de producten zouden willen aanraken en bekijken, iets wat op internet niet kan.