Bedrijven

Strijd om Telegraaf Media Groep: De Mol doet hoger bod dan Belgen

23 januari 2017 07:17 Aangepast: 29 juli 2017 03:30
John de Mol, eigenaar van Talpa. Beeld © ANP

Mediamagnaat John de Mol wil TMG overnemen. Zijn bedrijf Talpa doet een bod op het moederbedrijf van De Telegraaf van 5,90 euro per aandeel, waarmee hij het bod van het Vlaamse Mediahuis van 5,25 euro per aandeel overtreft.

Het bod van De Mol komt niet uit de lucht vallen, hij vindt het Belgische overnamebod te laag. Dat bod getuigt volgens hem niet 'van een sterk geloof' in de kracht en potentie van TMG. In de afgelopen weken vergrootte De Mol zijn belang al in TMG. Daarnaast nam hij het belang in het mediabedrijf over dat investeringsmaatschappij Dasym had in TMG. Hij bezit 20,59 procent van de aandelen. 

Met het bod gaat De Mol in tegen grootaandeelhouder Van Puijenbroek. Deze familie, via investeringsvehikel VP Exploitatie goed voor zo'n 40 procent van de aandelen van TMG, trekt samen op met het Belgische mediabedrijf. Die hadden al steun van 55 procent van de aandeelhouders voor hun bod, dat het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf waardeerde op 243 miljoen euro. 

Belangen in tv en radio

Volgens Talpa ontstaat door de beoogde overname "een nieuw Nederlands onafhankelijk multimediabedrijf met sterke posities in print, radio, televisie en online content." De televisieproducent heeft ook belangen in SBS Nederland en in Talpa Radio, een joint venture met TMG waar de radiozenders Radio 10, Sky, 538 en Veronica onder vallen.

Talpa zegt de overname te kunnen bekostigen uit bestaande financiële middelen. Er blijft dan nog genoeg geld over om te investeren in TMG. "Ik denk dat het goed is als de onderneming in private handen komt want uit ervaring weet ik dat een beursnotering de flexibiliteit van de bedrijfsvoering beperkt", schrijft De Mol.

De Mol heeft nog geen steun van het mediaconcern zelf voor zijn bod. In het persbericht nodigt Talpa de raad van bestuur en die van commissarissen uit om 'op korte termijn' te gaan praten over het voorstel. 

Update: 'Ongevraagd, niet-bindend voorstel'

Het Amsterdamse media-concern bevestigt het bod van Talpa in een persbericht. Daarin schrijft het over een 'ongevraagd, niet-bindend, voorwaardelijk voorstel' dat het zal overwegen. TMG gaat het bod van De Mol 'zorgvuldig beoordelen' samen met financiële en juridische adviseurs. 

Mediahuis en de familie Van Puijenbroek 'bestuderen de situatie', laat een woordvoerder aan RTL Z weten. Onduidelijk is of De Mol al contact heeft gehad met de familie die met een belang van ruim 40 procent nu al veruit de grootste aandeelhouder is van TMG. Zonder hun steun kan zijn bod onmogelijk slagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van