Ga naar de inhoud
Bedrijven

Sandd-topman beschuldigt ACM van leugens, ACM haalt schouders op

Beeld © Archieffoto ANP

Volgens Sandd-topman Ronald van de Laar 'slaat de ACM de plank volledig mis'. Dat zegt hij in een interview met de Telegraaf over de voorgenomen fusie tussen Sandd en PostNL. De ACM zet daar een streep door.

De afdeling communicatie van Sandd laat weten dat de topman alleen met de Telegraaf sprak. Verder willen ze helemaal geen commentaar geven op de uitspraken van Van de Laar. Die zei onder meer dat de toezichthouder een 'slangenkuil' is.

Van de Laar zegt dat de ACM zich heeft gebaseerd op 'klinkklare leugens'. De marktoezichthouder gaat volgens de postbestuurder uit van een tragere krimp van de postmarkt dan waar Sandd en PostNL in werkelijkheid mee te maken hebben.

Fusie van de baan

De twee postbedrijven willen samen verder, maar als dat gebeurt leidt dat tot onnodig hoge prijzen voor bedrijven en consumenten, concludeert toezichthouder ACM. De ACM zegt dat de nadelen groter zijn dan de voordelen bij een fusie. Die zou leiden tot een monopolie op de postmarkt

De toezichthouder erkent dat het samenvoegen van de postbezorgers leidt tot meer efficiëntie, maar dat is niet voldoende om het monopolie te verantwoorden. Bovendien is de fusie niet noodzakelijk om de zogenoemde Universele Postdienst (UPD) overeind te houden, de wettelijke taak van PostNL om een basispakket aan postdiensten aan consumenten aan te bieden. 

Toezichthouder
Lees ook:
Toezichthouder verbiedt postfusie tussen PostNL en Sandd

'Klinkklare leugens' 

De volumes zouden zo snel omlaag gaan, dat beide postbedrijven verlieslatend dreigen te worden. De fusie had dat moeten voorkomen. 

Volgens Van de Laar is het een 'klinkklare leugen' als je stelt dat Sandd tot in lengte van dagen winstgevend blijft. De topman stelt dat de fusie nodig is om het postbedrijf te optimaliseren. Daarbij is werkgelegenheid voor de postbezorgers gegarandeerd. Verder hoopt Van de Laar dat de fusie via de politiek alsnog rond komt. 
 

Zorgen
Lees ook:
Zorgen over overname Sandd door PostNL: nog geen toestemming

Grondig onderzoek

De ACM werpt de beschuldigingen van leugens verre van zich. "We hebben heel grondig onderzoek gedaan, met meerdere reviews. Dit is onze conclusie op basis van ons onderzoek. Dat is alles wat ik daarover kan zeggen", zegt een woordvoerder. "Verder wil ik niet reageren op dat verhaal."