Ga naar de inhoud
Bedrijven

Topvrouw ASR: Vrouwenquotum heeft averechts effect

Beeld © Getty Images

Vrouwen moeten benoemd worden vanwege hun talent, niet omdat het van een quotum moet. Dat heeft namelijk een averechts effect, zegt Ingrid de Graaf-de Swart in het AD. In januari volgend jaar treedt ze toe tot de directie van verzekeraar ASR.

Een quotum bevordert volgens De Graaf-de Swart het aantrekken van vrouwen in topposities niet. De Graaf-de Swart zat al in de bestuursraad van verzekeraar Aegon, in Duitsland was ze bij Delta Lloyd voorzitter van de RvC. Over die laatste positie zegt ze: "Geloof me, het is geen fijne entree als iedereen denkt dat je er zit omdat je een vrouw bent. Ik voelde mij meer uitgesloten dan ingesloten."

Te
Lees ook
Te veel mannen bij startups, investeerders leggen vrouwenquotum op

Streefcijfer

Bedrijven moeten van de overheid streven naar minstens 30 procent vrouwen in de bestuurstop (Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen). Dat streefcijfer geldt tot 2020. Maar als bedrijven dat niet halen, volgen er geen sancties.

Dit jaar maakt het kabinet de balans op. Als er nog niet voldoende veranderd is, is het kabinet 'bereid met stevige maatregelen te komen', een bindend quotum bijvoorbeeld.

De afgelopen tien jaar is het aandeel vrouwen in de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen bij de grootste 5000 bedrijven in Nederland weliswaar toegenomen van 4 procent naar 15 procent, maar het streefcijfer is nog niet in zicht, schrijft het AD.

'Streefgetal niet loslaten'

Dat streefgetal moet volgens De Graaf-de Swart niet losgelaten worden, omdat het de boodschap afgeeft dat vrouwen in topposities niet belangrijk zijn. Ze vindt dat mannen geleerd moeten worden dat vrouwen gelijkwaardig zijn, 'maar niet gelijk'.

Alleen maar vrouwen – of alleen maar mannen - in een bedrijf leidt volgens De Graaf-de Swart tot een 'eenzijdig perspectief': "Je moet streven naar een gezonde mix."

'KPN
Lees ook
'KPN stelt opnieuw vrouwenquotum in'

Dutch Female Board Index: aantal vrouwelijke bestuurders stijgt

Vandaag verschijnt de Dutch Female Board Index 2019, jaarlijks overzicht van vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Nu ligt het percentage vrouwelijke bestuurders op 8,5 procent. Vorig jaar was dat 5,7 procent. Voor commissarissen is dat 26,8 procent. 

Een op de vier benoemingen is weliswaar vrouw, maar een ruime meerderheid van de benoemingen blijft dus man. De Graaf-de Swart is een van de zeven vrouwen die dit jaar benoemd is tot bestuurder bij een beursgenoteerd bedrijf. In totaal werden er dit jaar 29 nieuwe bestuurders benoemd bij beursgenoteerde bedrijven, minder dan een kwart daarvan was vrouw.

Blij

Mijntje Lückerath-Rovers, hoogleraar corporate governance aan Tilburg University en TIAS, voerde dit onderzoek uit. We moeten blij zijn met de cijfers, vindt ze: "Het een stijging ten opzichte van de daling van de afgelopen drie jaar. Maar we zijn er nog niet."

De stijging heeft volgens Lückerath-Rovers meerdere oorzaken: "Ten eerste wordt het onderwerp steeds meer op de agenda gezet. Aandeelhouders gaan zich er steeds meer mee bemoeien. Ook de Vereniging van Institutionele Beleggers Eumedion heeft er vorig jaar een speerpunt van gemaakt."

Ook de dreiging dat op een aandeelhoudersvergadering tegen een bepaalde benoeming gestemd kan worden, levert druk op, zegt ze. 

Dit is een artikel van