Bedrijven

'Hudson's Bay sluit winkels Nederland, 1400 medewerkers op straat'

31 augustus 2019 10:26 Aangepast: 31 augustus 2019 12:39
Beeld © ANP

Warenhuisketen Hudson's Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland. Dat blijkt uit documenten in het bezit van Het Financieele Dagblad.

"Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC (Hudson's Bay Company) besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019", valt volgens Het Financieele Dagblad te lezen in een brief namens HBC, de eigenaar van de Nederlandse winkels.

Ontslagaanvraag

"Dit betekent dat HBC een collectief ontslag zal gaan voorbereiden in verband met het beëindigen van de arbeidsovereenkomsten van alle medewerkers van HBC", staat verder in het document, meldt de krant.

Er zijn 1424 medewerkers in dienst bij de vijftien warenhuizen en het hoofdkantoor. Volgens de documenten die de krant in handen heeft, is een sociaal plan in de maak. Gewerkt wordt aan een afvloeiingsregeling voor tijdelijke en vaste werknemers.

Strikte geheimhouding

De ontslagdatum is 31 december 2019. In een van de documenten wordt benadrukt dat alle informatie onder strikte geheimhouding is aangezien 'het voorgenomen collectief ontslag nog niet bekend is gemaakt bij onze medewerkers en/of derden'.

Een woordvoerder van Hudson's Bay was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Winkels, maar ook kantoren en hotels in panden Hudson's Bay'

Kwakkelend vanaf de start

Het gaat al lange tijd niet goed met Hudson's Bay in Nederland. Bij het bedrijf werd in juni een financieel adviseur ingehuurd om de opties voor de vijftien winkels in Nederland te bekijken omdat er niet naar verwachting wordt gepresteerd.

In april waren er al geruchten dat het bedrijf dit jaar nog de stekker uit de Nederlandse activiteiten zou trekken. En in mei zei de Duitse topman van Hudson's Bay Nederland, Stephan Fanderl, tegen RTL Z dat er ingegrepen zou moeten worden om de verliezen te stelpen.

'Geen eer meer aan te behalen'

Het nieuws komt dan ook niet als een verrassing voor Cor Molenaar, retailexpert. "De zomermaanden zijn altijd slechter voor retail, vooral voor de mode. Hier was geen eer meer te behalen."

Volgens Molenaar heeft het bedrijf het vanaf de start in 2017 in Nederland al verkeerd aangepakt. "Er is een mismatch met prijs en aanbod. Ze wilden net onder de Bijenkorf zitten, maar dat segment is helemaal overgenomen door het internet, zoals Zalando."

De warenhuisketen opende in 2017 de eerste winkels in Nederland. De keten trok onder meer in verschillende locaties waar voorheen winkels van het failliete V&D zaten.

In de zomer van vorig jaar zetten we de problemen van Hudson's Bay al op een rij in Z zoekt uit.

Haalt Hudson's Bay z'n tweede verjaardag?

Hoera! Hudson's Bay bestaat bijna 1 jaar in Nederland. Maar is er wel reden voor feest?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van