Bedrijven

Festival Eilân op Terschelling onzeker door fout gemeente, ondernemers balen

30 augustus 2019 15:14 Aangepast: 30 augustus 2019 15:42
Terschelling. Beeld © ANP

De organisatoren, bezoekers en artiesten van het festival Eilân op Terschelling gaan spannende dagen tegemoet. Het is door een fout van de gemeente namelijk nog maar de vraag of het feestje doorgaat. Ondernemers op het eiland balen en duizenden festivalbezoekers weten niet of hun feestje wel door kan gaan.

Van vervoersbedrijf tot bouwbedrijf, horeca en podiumbouwers: allemaal hebben ze hoge verwachtingen van het werk dat festival oplevert.

Wim Reinigert, eigenaar van horecagroothandel Waddenfood rekent op 250.000 euro aan omzet als het festival doorgaat. "Daar ben ik heel blij mee", vertelt hij.

Vergunningen

Minder blij is hij met wat er nu speelt. Het festival staat op losse schroeven omdat er gedoe is over twee vergunningen die nodig zijn.

Een daarvan was afgegeven, maar eilandbewonerstichting Ons Schellingerland stapte met succes naar de rechter. Die oordeelde dat er het nodige schort aan de evenementenvergunning die de gemeente al had afgegeven. 

Extra ecologisch onderzoek

"Daar hebben we mee te dealen", reageert Bert Wassink (GroenLinks), burgemeester van Terschelling. "We gaan de gebreken herstellen, maar ik kan zeker niet garanderen dat dit lukt." 

De afgegeven vergunning voldeed niet op het gebied van geluidsregels en de rechter wil ook dat er extra ecologisch onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van het festival rondom een meertje op het eiland. 

Volgende week pas uitsluitsel

Als dat is gebeurd, is eerst de provincie aan de beurt. Die moet opnieuw 'een verklaring van geen bedenkingen' afgeven. Als dat is gelukt, dan kan de gemeente de rechter vragen om de schorsing van de evenementenvergunning op te heffen. Wassink verwacht dat dit op z'n vroegst in het midden van volgende week zal zijn. 

Tot die tijd duurt de onzekerheid voort, tot grote frustratie van Gerrit Jan Moes. Hij is de schakel tussen de ondernemers op het eiland en de festivalorganisatie.

"Alles staat on hold. We zijn onmachtig", vertelt hij. "Er staat voor tienduizenden euro's bij leveranciers in de rest van Nederland te wachten, er moet snel duidelijkheid komen of het doorgaat of wordt afgeblazen."

Op Terschelling wordt ook ieder jaar festival Oerol georganiseerd. Op Terschelling wordt ook ieder jaar festival Oerol georganiseerd.

Duizenden euro's schade

Tot nu toe zit de schade voor ondernemers voor als het festival niet doorgaat in inkomsten die ze mislopen. Er zijn nog geen grote investeringen gedaan. "Maar er zijn natuurlijk al wel kosten gemaakt", zegt Moes.

Voor Reinigert gaat het vooral om uren, die zijn gaan zitten in het regelen van onder meer het transport van tien vrachtwagens vol drank. "Als ik daar maandag geen beslissing over neem, dan ben ik veel kwijt aan transportkosten."

Als hij nu besluit om de klus te laten zitten dan kost hem dat 5000 tot 6000 euro. Als hij de klus toch doorzet, maar het festival gaat niet door, dan is hij 50.000 euro kwijt, vertelt hij. "Daar wil ik liever niet op wachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbouwing circuit Zandvoort verstoort seksleven rugstreeppad en zandhagedis

Boos op stichting

Zowel Moes als Reinigert hebben geen goed woord over voor de stichting. "Vijf procent van de bevolking houdt dit tegen, de rest moet ervan eten", zegt de directeur van de groothandel. "Hun mening moet erdoorheen gedrukt worden, zonder rekening te houden met de rest van het eiland", zegt Moes.

Zelf heeft Moes ook een zakelijk belang: op zijn camping, die wordt beheerd door zijn broer, overnachten 2500 gasten van het festival. En hij verhuurt een podium. Voor hoeveel wil hij niet zeggen: "Het is een sponsoractie, dat is niet in geld uit te drukken." 

Er staat iets belangrijkers op het spel vindt hij: "Een weergaloos feest en het vertrouwen in hoe we dingen regelen in dit land."

Burgemeester Wassink belooft zijn best te doen. "We gaan er serieus mee aan de slag, maar ik kan zeker niet garanderen dat dit lukt", zegt hij. 

Geld tickets

Bij concertorganisator Mojo wil men niet vooruitlopen op het afgelasten van het festival dat gepland staat van 12 tot 15 september en waar al 5500 mensen een kaartje voor kochten.

"In die fase zitten we nog niet, we hebben vertrouwen dat het doorgaat", zegt een woordvoerder van Mojo. "Normaal gesproken geldt dat als een concert of ander evenement niet doorgaat, dat mensen hun geld terugkrijgen." 

Of Mojo, dat het festival samen met evenementenbureau Chasing the Hihat organiseert, de eventuele schade gaat verhalen op de gemeente is een 'scenario dat nog niet is besproken'. Op Facebook meldde de organisator gisteren dat het 'alle vertrouwen' heeft, dat het festival 'gewoon door kan gaan'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festivals: alleen foodtrucks neerzetten is niet meer genoeg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van