Bedrijven

Beter Bed haalt nauwelijks winst op hogere omzet

30 augustus 2019 10:35
Het beursfonds Beter Bed bestaat straks voor het grootste deel uit de keten Beter Bed. Beeld © Beter Bed

Beter Bed Holding is in het eerste halfjaar diep in de verliezen gedoken. Dat kwam vooral door de slecht draaiende Duitse keten Matratzen Concord, die wordt verkocht. Maar ook zonder dat onderdeel was er een verlies. De koers gaat flink onderuit.

Het beursfonds Beter Bed Holding gaat gebukt onder de grote problemen bij Matratzen Concord, een discounter die in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland matrassen verkoopt. In matrassen bleken te veel giftige stoffen te zitten en klanten blijven daardoor weg.

Duitse keten in de etalage

Beter Bed heeft besloten de keten te verkopen. Er wordt nu gesproken met geïnteresseerde partijen en dat blok aan het been zal eind dit jaar zijn verkocht, denkt Beter Bed. 

Ondertussen drukt de keten nog wel de resultaten, met maar liefst bijna 22 miljoen euro. Vooral daardoor lijdt Beter Bed Holding onderaan de streep een verlies van 22,7 miljoen euro.

Problemen

De problemen bij Matratzen Concord brengen de hele onderneming Beter Bed Holding aan het wankelen. Met de banken heeft het bedrijf al afspraken moeten maken dat het tijdelijk niet hoeft te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de financiële positie.

Verder hebben drie grote aandeelhouders 7 miljoen euro geleend, maar daarvoor krijgen ze wel een rente van 30 procent bovenop de gebruikelijke rente. Die rente wordt betaald in aandelen, zodat als Beter Bed uit de problemen weet te komen, de eventuele winst die behaald wordt over meer aandelen moet worden gedeeld.

Beter Bed Holding waarschuwt dat voor de korte termijn de verkoop van Matratzen Concord een kritieke stap is. Als het er tegen de eigen verwachting in niet in zal slagen om Matratzen Concord te verkopen, dan zullen met de banken nieuwe gesprekken moeten plaatsvinden over de financiering of zal het elders geld moeten lenen.

Verlies bij Beter Bed en Beddenreus

Het bedrijf gaat verder met de ketens Beter Bed (94 winkels in België en vooral in Nederland), Beddenreus (34 winkels in Nederland) en Sängjätten (27 filialen in Zweden).

Maar ook daar draait het niet lekker. Bij die drie ketens steeg de omzet wel in het eerste halfjaar, maar er werd een verlies geleden van 700.000 euro, tegen een winst van 2,1 miljoen een jaar eerder.

Het verlies van die ketens wordt mede veroorzaakt door advies- en juridische kosten die zijn gemaakt voor een reorganisatie. Hoe hoog die kosten waren wil ceo John Kruijssen desgevraagd niet zeggen.

Koers onderuit

Beleggers zijn teleurgesteld over de cijfers. De koers van Beter Bed Holding daalt ruim 8 procent. De laatste afgelopen anderhalf jaar kelderde de koers al met 85 procent.

Of alle problemen nu achter de rug zijn is de vraag. De omzet bij Matratzen Concord daalde bijna 20 procent, mede doordat er 165 onrendabele vestigingen werden gesloten.

Bij de winkels die openbleven liep het ook niet lekker: de omzet daalde daar met bijna 10 procent. Over de financiële gevolgen van die verkoop is volgens Beter Bed nog niets te zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van