Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Saudi Aramco wil naar beurs Tokio, slaat Hongkong of Londen over'

30 augustus 2019 07:46 Aangepast: 30 augustus 2019 07:56
Een stand van Saudi Aramco op de autoshow in Detroit. Beeld © Getty Images

De beursgang van het grootste bedrijf ter wereld, van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, zal in twee stappen plaatsvinden. Vanwege de politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk en Hongkong overweegt het bedrijf Tokio voor de internationale beursnotering.

Dit jaar zal er eerst een beursgang in eigen land zijn, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van adviseurs en betrokken ambtenaren rond de plannen voor de beursgang.

Volgend jaar of in 2021 zal er dan een beursgang komen aan een bekendere en grotere internationale beurs. Welke dat wordt, daar is nog geen definitieve beslissing over genomen. Maar op dit moment heeft Tokio de beste papieren.

Op achterstand door onrust

Dat is te danken aan de politieke onrust in Hongkong, waar fel geprotesteerd wordt tegen de regering. De andere topkandidaat, Londen, is voor nu uit de gratie vanwege de onzekerheid over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk. Het land lijkt af te stevenen op een brexit zonder akkoord met de Europese Unie. 

Het bedrijf is bang dat er minder interesse van beleggers zal zijn bij een beursgang in een van de twee steden. Het is de bedoeling om 5 procent van het bedrijf te verkopen aan investeerders via de beursgang. Er wordt gemikt op een opbrengst van 100 miljard dollar, waarmee het bedrijf gewaardeerd wordt op een totale waarde van 2000 miljard, oftewel twee biljoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Saudi Aramco: het gigantische oliebedrijf dat naar de beurs wil

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van