Bedrijven

Klaas Knot: 'Opkopen obligaties nog niet nodig'

29 augustus 2019 18:33 Aangepast: 29 augustus 2019 18:37
Klaas Knot, President van de Nederlandsche Bank (DNB), in gesprek met de pers. Beeld © ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) hoeft zijn opkoopprogramma van obligaties nog niet te hervatten. Dat zei president van De Nederlandsche Bank en ECB-lid Klaas Knot. Het gaat om de zogenoemde Quantitative Easing (QE).

Volgens Knot is de eurozone er momenteel nog niet zo slecht aan toe dat dat nodig is. Daarmee gaat hij in tegen de oplopende verwachting onder economen dat de ECB in september niet alleen de rente verder verlaagt, maar mogelijk ook de QE hervat. Knot staat wel open voor een renteverlaging.

De Europese Centrale Bank (ECB) kocht sinds januari geen obligaties meer op, nadat de bedragen waar het om ging de maanden daarvoor al verlaagd waren. Het was niet meer nodig omdat de economie beter draaide.

Het opkoopprogramma was in 2015 gestart, in navolging van de Amerikaanse centrale bank. De gedachte was dat door obligaties te kopen van banken, die banken het geld dat zij daarmee binnenkregen weer konden uitlenen. Dat zou de economie moeten aanzwengelen. De economie had na de financiële crisis van 2009 namelijk een steuntje in de rug nodig. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB stopt met opkopen obligaties, einde stimulering economie niet in zicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van