Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

VolkerWessels flink onderuit op de beurs

29 augustus 2019 09:50 Aangepast: 29 augustus 2019 10:21
Beeld © ANP

Bouwbedrijf VolkerWessels staat op het Damrak op een verlies van ongeveer 6 procent, na de presentatie van de halfjaarcijfers.

Beleggers lijken daarbij vooral te reageren op de waarschuwingen van topman Jan de Ruiter dat de stikstofkwestie 'een significante impact' zal hebben op bouw- en infrastructuurprojecten. Ook de brexit blijft een onvoorspelbaar thema, waarschuwde De Ruiter.

Onlangs verklaarde de hoogste bestuursrechter het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig. Als gevolg liepen direct verschillende bouwprojecten vertraging op. Sommige werden zelfs afgeblazen.

Economen van ABN Amro becijferden al dat de Nederlandse bouwsector de komende jaren miljarden aan omzet zal mislopen als gevolg van de stikstofregels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bouwsector loopt 14 miljard aan projecten mis door stikstofuitspraak

'Cijfers best oké'

De halfjaarcijfers zelf waren, in de woorden van ING-analist Bob Homan, 'best oké'. Hij kijkt daarbij vooral naar de marge. Die kwam uit op 4 procent: 'niet heel hoog', maar in vergelijking met andere bouwers 'heel aardig', aldus Homan.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) van VolkerWessels kwam het afgelopen halfjaar uit op 93 miljoen euro, nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. Dat was exclusief tegenvallers bij de bouw van 's werelds grootste zeesluis bij IJmuiden. Onder de streep resteerde een bedrag van 32 miljoen euro, ruim de helft meer dan een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeesluis IJmuiden ruim 2 jaar vertraagd, strop voor BAM en Volker

Zeesluis

VolkerWessels reserveerde opnieuw 7,5 miljoen euro voor tegenvallers bij OpenIJ, zoals het sluisproject bij IJmuiden heet. Daarmee komt het totaal op 114 miljoen euro.

Volgens het bouwbedrijf is 72 procent van het werk aan de zeesluis inmiddels afgerond. Analist Homan vermoedt dat het slechte nieuws bij het zeesluisproject dan ook bijna achter de rug is.

VolkerWessels voert het project uit samen met branchegenoot BAM. Dat bedrijf meldde eerder deze week tijdens zijn cijferpresentatie ook al een extra verliespost van 7,5 miljoen op OpenIJ.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore