Bedrijven

Nederlandse industrie houdt de moed erin ondanks dalende omzet

29 augustus 2019 07:31 Aangepast: 29 augustus 2019 08:29
Een schoorsteen op het terrein van staalproducent Tata Steel. Beeld © ANP

Hoewel de omzetten in de Nederlandse industrie al twee kwartalen achtereen dalen, blijven ondernemers in de industrie overwegend optimistisch.

Dat blijkt uit cijfers over het producentenvertrouwen, die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag publiceerde. Het cijfer voor augustus kwam uit op 3,9, net als een maand eerder.

Dat is weliswaar lager dan tijdens het hoogtepunt van begin vorig jaar (10,9), maar nog altijd hoger dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (1,0). Bovendien wijzen alle deelindicatoren die het CBS meet op een overwegend positief sentiment.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Industrie zakt verder weg: personeelstekort en minder omzet

Ondernemers verwachten groei

Zo verwacht de meerderheid van de ondernemers in de sector de komende drie maanden een groei van hun productie. Ook hebben bedrijven gemiddeld genomen niet te klagen over het aantal orders dat ze binnenkrijgen.

In alle industrietakken zijn de bedrijven per saldo optimistisch over de toekomst, behalve in de transportmiddelenindustrie. Hieronder vallen onder meer toeleveranciers aan de Duitse auto-industrie. 

Duitsland belangrijk

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Opvallend genoeg zijn Duitse industriebedrijven in augustus opnieuw aanzienlijk pessimistischer geworden, blijkt uit vergelijkbare cijfers over het producentenvertrouwen van het instituut Ifo.

De Duitse ondernemers zijn na 2009 niet meer zo negatief geweest. Dat weerspiegelt de gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie. Die kromp in juni ruim 6 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsconflict sleurt Nederland mee, economie 'in blessuretijd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van