Er zijn twee keer zoveel zelfstandig eventcateraars als vijf jaar geleden. Er is meer werk voor dit soort ondernemers, want er is weer geld voor feestjes. "Vooral de laatste twee jaar zie je dat het weer heel goed gaat in de cateringbranche."
De afgelopen vijf jaar verdubbelde het aantal zelfstandig cateraars, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Op 1 juli 2019 waren er in heel Nederland ruim 13.000 ondernemingen in de eventcatering tegen krap 7000 in 2014.
Dat komt deels omdat het zo goed gaat met de economie, vertelt voorzitter Michiel Meier Mattern van ONCE, de branchevereniging voor party- en eventcateraars.
"Tijdens de crisis zagen we een dramatische terugloop", zegt hij. "Als je moet bezuinigen, is catering het eerste wat je schrapt. De afgelopen tijd is de economie weer opgeleefd en dus is het weer tijd voor feestjes. Vooral de laatste twee jaar zie je dat het weer heel goed gaat in onze branche."

Meer en diverser
Dat blijkt ook uit de KvK-cijfers. Het aantal starters was in het eerste halfjaar van 2019 zo'n 76 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2018. Het afgelopen halfjaar begonnen 2099 zelfstandige ondernemers een cateringbedrijf.
Er is veel meer werk voor cateraars, legt Meier Mattern uit. "Hun activiteiten zijn ook diverser. Ze regelen niet alleen bedrijfsfeestjes, maar staan ook met foodtrucks op festivals en regelen de hapjes op bruiloften."
Dat beaamt Daniella Ben-Josseph van Daan's Kitchen Catering. Zij begon zes jaar geleden met het organiseren van hightea's als zelfstandig ondernemer. Inmiddels regelt ze ook picknicks, buffetten en catering tijdens bruiloften, persevenementen en bedrijfsfeesten.
'Je kunt altijd nog hightea's organiseren'
"Ik word zowel ingehuurd door particulieren, als door bedrijven", vertelt Ben-Josseph. "Het is heel divers, elke dag is anders. Mijn volgende klus is een openingsfeest van een bedrijf waar 300 klanten zijn uitgenodigd. Daar verzorg ik niet alleen het eten, maar ook de styling."
Ze werkte meer dan 10 jaar als projectmanager bij een verzekeraar, voordat ze begon als zelfstandig cateraar. Ze was niet meer gelukkig met haar baan en dankzij een vertrekregeling kon ze een tijdje thuis nadenken over wat ze echt wilde doen.
"Ik ben creatief en houd van koken, maar ik had geen horecaopleiding", vertelt ze. "Ik had een hightea georganiseerd voor mijn verjaardag, met allerlei zelfgemaakte hapjes en drankjes. Het was een succes en een vriendin grapte: 'als je niets weet, kun je altijd nog hightea's organiseren.' En zo geschiedde."

Vooral 'goede hobbyisten'
Wat maakt eventcatering zo aantrekkelijk? Ben-Josseph: "Het heel creatief en afwisselend. Het allerleukst is nieuwe gerechten bedenken. Wat ik maak, hangt helemaal af van het seizoen en de wensen van de klant. Zo heb ik laatst allerlei gerechten gemaakt met een bloementhema."
De stijging van het aantal eventcateraars komt vooral door bedrijven zoals Daan's Kitchen Catering, vertelt Meier Mattern. "Het zijn vooral de goede hobbyisten. Niet zo gek, want er is veel werk en je kunt makkelijk starten. Eventcateraar is namelijk geen beschermd beroep, je hoeft je alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel."
Certificering
Hij benadrukt dat de leden van de branchevereniging allemaal een HACCP-certificaat hebben. Zo'n certificaat is wettelijk verplicht voor iedereen die voedsel bereidt en verkoopt. Meier Mattern: "Je kunt bijvoorbeeld niet op Lowlands of een braderie aan de slag zonder certificering. Maar lang niet alle nieuwkomers hebben zo'n registratie."
Een HACCP-certificering kost zo'n 1500 tot 2000 euro per jaar, legt hij uit. "De kleine zzp'er heeft dat er niet voor over. Ik snap het ergens wel, want je hebt ook een veel kleinere kans op controle van de Voedsel- en Warenautoriteit als je alleen highteas regelt bij mensen thuis of catering verzorgt op een bruiloft of personeelsfeest."
Dat zorgt wel voor oneerlijke concurrentie, vertelt hij. "De kleine cateraars rekenen vaak lagere tarieven dan grote cateraars, omdat ze minder vaste kosten hebben. Niet alleen omdat ze geen certificaat hebben. Ze gebruiken hun eigen keuken, vragen hulp van vrienden of zetten zichzelf niet op de loonlijst."
Gemiddelde leeftijd daalt
Starters in de eventcatering zijn jong. Volgens de KvK daalde de leeftijd van starters in de eventcateringsneller dan de gemiddelde leeftijd van alle starters. Onder eventcateraars daalde de leeftijd van 37 jaar in 2014 naar 32 jaar in 2019. De gemiddelde starter in Nederland is nu 35.
Meier Mattern: "Behalve startende hobbykoks, zie ik ook veel jongeren die net van de hotelschool komen. Zij willen graag een eigen bedrijf met weinig personeel."
Meestal fulltime
De meeste beginnende eventcateraars werken fulltime. Tussen 2014 en 2019 steeg het aantal parttimers van 1.229 naar 2.667. Het aantal fulltime zzp'ers nam toe van 3.238 ondernemingen naar 7.460.
Ben-Josseph begon haar zaak parttime. "Ik deed er in het begin ander werk naast," vertelt ze. "Inmiddels heb ik zoveel werk, dat het is uitgegroeid tot een fulltime baan."