Bedrijven

Grote reorganisatie bij Albert Heijn: 150 managers boventallig

28 augustus 2019 16:53 Aangepast: 28 augustus 2019 18:29
Een filiaal van Albert Heijn. Beeld © ANP

Bij een reorganisatie van Albert Heijn zijn zo'n 150 managers boventallig verklaard. Het supermarktbedrijf wil kortere lijnen in zijn organisatie en zo de structuur versimpelen.

Het gaat om operationeel managers, regiomanagers door heel Nederland en om werknemers van de afdelingen HR en Finance op het hoofdkantoor in Zaandam. Dat meldt een bron binnen het bedrijf woensdagmiddag aan RTL Z.

Albert Heijn bevestigt de plannen. De werknemers om wie het gaat zijn de afgelopen dagen persoonlijk op de hoogte gebracht. "Zij zijn in de huidige functie boventallig en gaan de komende weken deelnemen aan een selectie- en benoemingsproces om hen zoveel mogelijk in passende nieuwe functies te benoemen", zegt een woordvoerder.

Het is nog onduidelijk hoeveel van de betrokkenen een nieuwe plek binnen de organisatie krijgen, al zullen er volgens Albert Heijn 'per saldo geen functies verdwijnen'.

Nieuwe ceo en managementteam

De supermarktketen heeft sinds 6 mei een nieuw managementteam op het hoofdkantoor onder leiding van ceo Marit van Egmond, die zelf sinds 1 februari aan het roer staat.

De nieuwe leiding van het bedrijf voert nu aanpassingen door in de rest van de winkelorganisatie. Volgens Albert Heijn zullen er in verschillende teams 'banen veranderen, vervallen en nieuwe banen ontstaan'.

'Organisatie aan de beurt'

"Omdat Albert Heijn qua logistiek en supply chain alles helemaal heeft geoptimaliseerd, is nu de organisatie zelf aan de beurt", zegt retailexpert Kitty Koelemeijer. "Dat zijn maatregelen die veel meer bedrijven in de detailhandel doorvoeren door de ontstane margedruk. De organisatie moet slagvaardiger worden door minder managementlagen."

Voor de klant verandert er niet zo veel, denkt zij. "De kern van de dienstverlening blijft hetzelfde bij Albert Heijn. Al is het natuurlijk vervelend voor de werknemers die dit meemaken."

Winstgevend onderdeel

Albert Heijn is eigendom van het beursgenoteerde Ahold Delhaize, dat supermarkten exploiteert in Europa, de Verenigde Staten en Indonesië. 

"Omdat er wereldwijd zo'n 375.000 mensen werken, is Albert Heijn maar een klein onderdeel van Ahold. Maar wel een winstgevend onderdeel", zegt beursanalist Corné van Zeijl van Actiam. "Voor aandeelhouders geldt: hoe minder kosten, hoe beter. Wat dat betreft is deze stap positief, maar wel een heel klein plusje."

Albert Heijn heeft in Nederland 950 winkels en circa 100.000 werknemers, waarvan de meeste tijdelijke krachten in supermarkten zijn. Het bedrijf streeft ernaar om de nieuwe indeling begin oktober in te laten gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van